További francia épületek borulnak korábban sötétbe

További francia épületek borulnak korábban sötétbe

A francia kulturális miniszter bejelentése alapján a Versailles-i kastély és a Louvre világítását is korábban fogják lekapcsolni, Párizs főpolgármestere kiemelte, hogy a kormány intézkedése merőben ellentmond a miniszterelnök korábbi kijelentésének az Eiffel-torony fényeinek előrehozott lekapcsolásával kapcsolatban.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 20. 11:54

Kulturális létesítmények kivilágításának lekapcsolásával kíván spórolni a francia állam. Az intézkedést, melynek értelmében szeptember 17-től, szombattól az eddigi éjjel 1 óra helyett 23 órakor kapcsolják le a Louvre udvarán lévő piramis fényeit, Rima Abdul Malak kulturális miniszter jelentette be. A politikus elmondása alapján szimbolikus intézkedésről van szó, mellyel az energiaválságra kívánják felhívni a figyelmet, hozzátéve, hogy a Versailles-i kastély homlokzatának világítását is hamarabb, 23 óra helyett 22 órakor kapcsolják le a szeptember 19-i héttől.

A történtekről beszámoló Le Figaro úgy tudja, hogy a francia kulturális miniszter konkrét intézkedéseket szorgalmaz az ökológiai átmenet érdekében Franciaország összes kulturális helyén, beleértve a múzeumokat, mozikat és a színházakat, mivel úgy véli, hogy ezek olyan szimbolikus helyek, amelyek fontosak a lakosság figyelmének felkeltésében. Hozzátette azonban, hogy ezek a jelképes intézkedések nem elegendőek. A miniszter példaként kiemelte a Musée d’Orsay-t, ahol az izzók LED fényforrásra való cseréjével a harmadára csökkentették az energiafogyasztást és azt is elmondta, hogy a kormány arról tárgyal a mozikkal, hogy lecserélik a kivetítőket és lézerprogramra állnak át, amivel a hetedére lehetne lecsökkenteni az energiafogyasztásukat.

A francia kormány által bejelentett intézkedések azonban nem mindenkinek nyerték el a tetszését, Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo azt írta a Twitteren, hogy a Louvre piramisa fényeinek lekapcsolásával a kormány éles ellentmondásba került korábbi hozzáállásával.

Élisabeth Borne kormányfő és Agnès Pannier-Runacher energiaügyi miniszter ugyanis nem is olyan rég még kritizálta a párizsi városvezetés azon döntését, hogy az Eiffel-torony kivilágítását korábban lekapcsolja, szeptember 23-tól éjjel 1 óra helyett 23:45-kor sötétbe borul az épület, ezt maga a főpolgármester tette közzé a Twitteren.

 

A fent említett intézkedéssel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, hogy figyelmet érdemel, hogy ha egy turisztikai látványosság fényeit az éjszaka közepén kapcsolják le, mivel éjjel nincs fogyasztási csúcsidőszak, hozzátéve, hogy ezzel befolyásolja a városvezetés a francia főváros turisztikai vonzerejét. Agnès Pannier-Runacher energiaügyi miniszter a BFMTV-nek adott nyilatkozatában szintén amellett kardoskodott, hogy az energiával való takarékoskodás nem azt jelenti, hogy megáll az élet és nem fogadnak a városok több turistát.

Julien Aubert republikánus politikus arra hívta fel a figyelmet a Twitteren, hogy egyetértésre kellene jutnia a francia kulturális és energiaügyi miniszternek, mert teljesen ellentétes dolgokat mondanak.

Rémi Féraud szocialista szenátor, Párizs 10. kerületének egykori polgármestere szintén szóvátette a közösségi oldalon, hogy a kormány bejelentésére a Louvre éjjeli kivilágításának korábbi lekapcsolásáról mindössze három nappal azt követően került sor, hogy Élisabeth Borne miniszterelnök kritizálta a fővárosi vezetés döntését az Eiffel-torony fényeinek lekapcsolásáról.

 

A szenátor szerint ismét az történt, hogy a kormány először kritizálta Párizs vezetésének döntését, majd követte Anne Hidalgo példáját.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

energy sobriety, extinguished earlier, france, lights, louvre, versailles