Az ENSZ szerint az atomenergia a leginkább klímabarát energiaforrás

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Európai Gazdasági Bizottsága (ENSZ-EGB) friss tanulmányában az atomenergiát jelöli meg a leginkább klímabarát energiaforrásként. Az ENSZ számításai szerint az atomenergia szén-dioxid kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete még a megújuló energiaforrásokénál is alacsonyabb.

NAGYVILÁG 2021. NOVEMBER 26. 11:58

Gyürk András európai parlamenti képviselő közleményben hívta fel a figyelmet pénteken a fentiekre és arra: az ENSZ-EGB vonatkozó elemzésében az egyes energiaforrások teljes életciklusra vetített mutatóit hasonlította össze. Ez alapján az atomenergia károsanyag kibocsátása 5-6 g/kWh-ra, a megújulóké 8-80 g/kWh-ra, a földgázé mintegy 400 g/kWhra tehető. A nukleáris energia nehézfém-felhasználása (100-200 g/MWh) is töredéke a megújuló energiaforrásokénak (300-600 g/MWh), de az ENSZ elemzői hasonló eredményre jutottak a földterület-használat kérdésében is.

A magyar kormánypárti EP-képviselő szerint örömteli, hogy „az ENSZ is egyetért azzal a ténnyel, hogy az atomenergia egy biztonságos, fenntartható energiaforrás. Nemrég az Európai Közös Kutatóközpont (JRC) következtetéseivel összhangban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke is megerősítette, hogy szükség van az atomenergiára, ami egy környezetbarát, stabil és biztonságos energiaforrás.” Gyürk András szerint ezek az eredmények újabb bizonyítékok a magyar kormány ellátásbiztonságot és alacsony rezsiárakat előtérbe helyező energiapolitikájának helyességére nézve.

Magyarország következetesen kiáll az atomenergia alkalmazása mellett. Ezzel szemben a magyar baloldal gyorsan leépítené a nukleáris kapacitásokat, és kiszolgáltatná az embereket a világpiaci energiaárak ingadozásainak – hívta fel a figyelmet közleményében a képviselő.