Az érettségik lebonyolítását is veszélyeztetik a bombariadók

Az érettségik lebonyolítását is veszélyeztetik a bombariadók

Ha egy iskolában bejelentés érkezik a vizsgák idején, akkor az egész országban meg kell ismételni az érettségiket. A belügyminiszter súlyosabb büntetéseket róna ki a téves bombariadók kiötlőire.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 14. 09:31

Egész nyáron tanulhatnak a gyerekek, ha bombariadó lesz

Folyamatosak a bombariadók Szerbiában. Szinte nincs olyan nap, amikor ne lennének bombariadók a bevásárlóközpontokban, a reptéren, vagy újabban az oktatási intézményekben. A nagyvárosok mellett már kisebb településekről is érkeztek bejelentések. Így Belgrád mellett Nišben, Újvidéken és Szabadkán is voltak téves riasztások az elmúlt hetekben. Egyes elemzők szerint az egész mögött az áll, hogy Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, ezért bizonyos körök destabilizálnák az országot.

kép: Pixabay

Vicsek Annamária szerbiai oktatásügyi államtitkár szerint bizonytalansággal, félelemmel és szorongással teli időszakban élünk, s ez a mindennapjainkra is rányomja a bélyegét. A politikus a szabadkai Pannon Televízió Közügyek című műsorában elmondta: a bombariadókkal kapcsolatban az oktatási minisztérium nagyon szorosan együttműködik a belügyi szervekkel, s a helyi rendőrségekkel. Ez azt jelenti, hogy minden esetben, amikor bombariadó történik, akkor a belügyminisztérium munkatársai körbejárják az iskolákat.

kép: Facebook

Ekkor leellenőrzik, hogy téves riasztás történt-e valóban. Vicsek hozzátette: az elmúlt időszak azt mutatja, hogy valóban hamis bejelentésekről van szó, viszont az oktatási szerveknek természetesen az a céljuk, hogy a gyermekek, s a tanulók biztonságáról gondoskodjanak elsősorban. Az államtitkár hozzáfűzte: éppen ezért minden bejelentést komolyan vesznek.

„Ez egy szervezett, és nagyon komoly támadás. Nem feltétlenül az oktatási rendszer ellen szól, mert más egyéb állami szervekben is történnek bombariadók, s olyan mindenki számára elérhető e-mail címekre küldik a bejelentéseket, amelyek az interneten szabadon elérhetők bárkinek. Itt nem csak megfélemlítésről, hanem az állami szervek munkájának a leblokkolásáról van szó”

– nyilatkozta az államtitkár.

Szerbiában néhány napon belül tartják az érettségi vizsgákat. Ezeket országszerte egy időben rendezik meg. Ha ekkor egyetlen egy oktatási intézményben bombariadót jelentenek be, akkor országszerte veszélyeztetett lesz az érettségik lebonyolítása, azaz meg kell ismételni azt. A gyermekek ebben az esetben egész nyáron tanulhatnak, mert az ismétlés időpontja feltehetően augusztusban lesz.

kép: Pixabay

Az állami szervek kell, hogy garantálják a gyerekek biztonságát

Vicsek Annamária szerint azonban jelen pillanatban most az a legfontosabb, hogy minél zökkenőmentesebben le lehessen bonyolítani minden vizsgát az eredeti időpontban. Aláhúzta ugyanakkor, hogy az oktatási rendszer már korábban is megmutatta, hogy kellőképpen rugalmas tud lenni akkor is, ha valamely vizsga nem elmarad, mert épp háború dúl az országban. A 90-es években is volt olyan, hogy a harcok miatt nem voltak vizsgák, mégis beiratkoztak a gyerekek az iskolákba, az egyetemekre. Ilyen körülmények között is befejezték a diákok a tanulmányaikat – közölte az oktatási államtitkár. Vicsek Annamária felszólította a gyerekeket és a szülőket is, hogy ne veszítsék el a motivációt, s a bizalmat, bízni kell mindannyiunknak abban, hogy minden rendben lesz. Az állami szerveknek pedig az a dolguk, hogy biztonságban legyenek a gyerekek.

Szigorúbb büntetések kellenek

Szerbia biztonságos ország, amelyben az embereknek van kire számítani. Erről beszélt a szerb köztévének a belügyminiszter. Aleksandar Vulin szerint a rendőrség nagy erőkkel nyomoz a bombariadók bejelentői ellen, s abban az esetben, ha belföldről érkezik a riasztás, akkor jelentős számban fel is fedi az elkövetők kilétét, ugyanakkor az a gond, hogy a büntetések nem elég szigorúak.

Kép: Szerb Belügyminisztérium

Már nehezebb dolgunk van a rendvédelmi szerveknek, ha a bombariadók külföldről érkeznek. Vulin aláhúzta: egy speciális, hibrid harc folyik az ország ellen, amelynek politikai gyökerei vannak. A bejelentések a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeznek. Ennek ékes példája, hogy a minap Gambiában tartóztatott le a helyi rendőrség egy embert, aki onnan küldött e-mailt. Vulin kiemelte: az ottani rendőrség körültekintően, s jó szándékkal járt el az ügyben.

„El kell ismernünk, hogy a legtöbb ország így tesz. Segítenek nekünk felfedni az ügyeket. De az is igaz, hogy volt olyan európai uniós ország, amely arra hivatkozott, hogy nincs erre vonatkozó bilaterális megállapodásunk. Ez Lengyelország volt. Remélem, hogy az országok felfogják, hogy ezek a bombariadók mekkora károkat okoznak Szerbiának. Lehet, hogy egyes kérdésekben más a véleményünk, de azt senki nem akarhatja, hogy bombariadók miatt kórházakat kelljen kiürítenünk”

– üzente a külföldi országok vezetőinek a szerb belügyi tárca vezetője.

A szerb rendőrség minden egyes esetben jelzi a bombariadókról szóló bejelentéseket a globális szolgáltatóknak, a Google-nak és a Yahoo-nak, valamint minden egyes riasztást követően a helyszínen ellenőrzi le azok valóságtartalmát – tette hozzá Aleksandar Vulin.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bomb, school, serbia