Az őket befogadó Franciaország ellen tüntettek az algériaiak – videó

Az őket befogadó Franciaország ellen tüntettek az algériaiak – videó

A megmozduláson méltatták saját hazájukat, valamint árulónak nevezték az őket befogadó franciákat, a kormányt pedig terroristák támogatásával vádolták.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 22. 16:01

Döbbenetes tüntetés volt Párizsban, több ezer algériai személy vonult az utcákra, hogy megünnepeljék hazájuk függetlenségét, valamint méltassák az algériai hadsereget, amely „ellenáll a nemzetárulók szakadatlan támadásainak”, különös tekintettel az ország egykori gyarmatosítójára, Franciaországra. A Place du Colonel-Fabien nevű téren összegyűlt tömeg ugyanis azt skandálta, hogy a hadsereg a nép testvére, Franciaország gyermekei pedig az árulókkal vannak.

A tüntetők azt is sérelmezték, hogy a belügyminiszter nem adott nekik engedélyt arra, hogy a Place de la République nevű téren demonstráljanak, mivel Gérald Darmanin a teret fenntartotta az Algériában terrorista mozgalomként számon tartott Mozgalom Kabila önrendelkezéséért (MAK) néven ismert algériai politikai szervezet és a Rachad iszlamista mozgalom tagjai számára. A tüntetők szerint az, hogy az említett két mozgalom tagjait Franciaország nem hajlandó kiadni, azt bizonyítja, hogy Emmanuel Macron és az általa vezetett Franciaország támogatja ezeket a terroristákat.

Ezt azonban fenntartásokkal fogadta Damine Rieu jobboldali politikus, az Éric Zemmour által alapított és vezetett Reconquête (visszahódítás) nevű párt tagja, aki szerint nem éppen következetességre vall az, hogy Algéria függetlenségét ünneplik ezek az emberek abban az országban, ahova önszántukból mentek, hogy ott együtt éljenek egykori gyarmatosítóikkal.

A tüntető algériaiak az őket befogadó Franciaország bírálásán túl még súlyos rasszista rigmusokat is skandáltak.

Damien Rieu a fajgyűlölő megjegyzésekkel kapcsolatban kifogásolta, hogy semmiféle reakció nem érkezett sem Gérald Darmanin belügyminiszter, sem a LICRA rasszizmus ellenes liga részéről. Utóbbi tétlensége már csak azért is meglepő, mert épp a héten tartja a LICRA a rasszizmus, az antiszemitizmus és a diszkrimináció elleni nevelés és fellépés hetét.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

algerians, demonstration, france, racism