Az ukrán elnököt teszi felelőssé egy képviselő a magyar döntés miatt

A Gazprom megkezdte Ukrajnát megkerülve a gázszállítást Magyarországra, ez az ukrán gazdaság végének kezdete. Mindez az ukrán hatóságok „esztelen, bűnös gazdasági és politikai álláspontjának köszönhetően történt” – írta Telegram-csatornáján Ilja Kiva, aki az Ellenzéki Platform – Az Életért párt képviselője az ukrán Radában.

NAGYVILÁG 2021. OKTÓBER 2. 12:58

A Gazprom és Magyarország 15 évre szóló szerződést írt alá, melynek értelmében évi 4,5 milliárd köbméter gázt szállítanak Ukrajna megkerülésével – idézte fel az ukrán parlamenti képviselő bejegyzésében.

„Mindazokat, akik hozzájárultak ehhez, mint például Jacenyuk annak idején és Zelenszkij ma, felelősségre lehet vonni árulásért, a nemzeti érdekek feladása és szabotázs miatt” – írja a Telegramon Ilja Kiva, aki szerint az ukrán gázszállítási rendszer évente több milliárd dollárt adott az ukrán költségvetésbe.

Felhívta a figyelmet arra is: Zelenszkijék „mindezt azért tették, hogy amerikai partnereik kedvében járjanak”. Szerinte Ukrajna azzal, hogy összejátszott Amerikával, „egyszerűen tönkretette gazdaságát és a jövőjét”. A politikus a kialakult helyzetet „Afganisztán végzetes történetéhez” hasonlította.