Betiltanák a gázkazánokat az európai országban

Egy jelentés szerint a környezetvédelmi célok elérése érdekében 10 éven belül betiltanák a gázüzemű kazánokat az országban.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 16. 17:05

A Chris Skidmore konzervatív parlamenti képviselő által írt jelentés a brit otthonok radikális átalakítását szorgalmazza, és amellett érvel, hogy az új gázkazánok értékesítését egy évtizeden belül teljesen be kell szüntetni, és a régi fűtőberendezéseket környezetbarátabb hőszivattyúkkal kell helyettesíteni. A jelentést Liz Truss korábbi miniszterelnök hivatali ideje alatt rendelték meg. A dokumentumban Skidmore elismerte, hogy

terve költséges folyamatot jelentene az amúgy is nehéz helyzetben lévő britek számára, becslése szerint a háztartásoknak 4 és 6 ezer font közötti összeget kellene az eszközök cseréjére fordítaniuk, míg 2040 után kezdene el megtérülni a befektetett pénz.

A jelentés azt is megjegyezte, hogy van rá esély, hogy mintegy félmillió háztartás semmit sem fog megtakarítani az átállással, hacsak a kormány nem támogatja a berendezések cseréjét.

A parlament éghajlat-változási bizottsága szerint a gázkazánok hőszivattyúkra való cseréjének, és a zéró kibocsájtás eléréséhez szükséges beruházások költsége háztartásonként akár 26 000 font is lehet. A jelentés mindazonáltal azt állította, hogy végső soron a zéró kibocsájtással járó terv előnyei nagyobbak lesznek, mint a költségek.

A kazánokra vonatkozó ajánlások mellett a jelentés “szárazföldi szélforradalmat” és “háztető-forradalmat” sürgetett. Az ajánlás szerint 2035-ig 500 százalékkal kellene növelni a napelemek számát, hogy ezzel csökkentsék Nagy-Britannia külföldi energiaforrásoktól való függőségét, és mihamarabb el kellene kezdeni a szárazföldi szélturbinák telepítését.

Néhányan szkeptikusan nyilatkoztak a jelentés következtetéseiről, köztük Dieter Helm, az Oxfordi Egyetem gazdaságpolitikai professzora, aki szerint a jelentésben szereplő számítások a hőszivattyúkra való átállással elérhető megtakarítások tekintetében hihetetlenül optimisták.

“Az én véleményem az, hogy a költségek valószínűleg sokkal magasabbak lesznek. A zéró károsanyag-kibocsájtás hihetetlenül fontos, és szerintem kiemelten fontos elmondani a nyilvánosságnak, hogy ez valószínűleg azt jelenti, hogy meg kell fizetniük az általuk okozott szennyezésért, és spórolniuk kell a beruházások finanszírozásáért”.

Andrew Montford, a Net Zero Watch igazgatója a TalkTV-nek elmondta, hogy a zöld napirendről szóló jelentés nem foglalkozott azokkal a mérnöki kihívásokkal, amelyeket az emberek életének ilyen mértékű átalakítása jelent.

“Chris Skidmore jelentése hókuszpókusz, menedzsmentbeszéd, egy csomó fecsegés, és nem mutatja be a kihívásokat, amik katasztrófaként sújtanának le a gazdaságunkra, ha valóban megpróbálnánk megvalósítani ezeket a terveket” – mondta az igazgató.

Az Egyesült Államokban egyébként nem rég a gáztűzhelyek jövőjéről alakult ki vita, miután Joe Biden elnök fogyasztói termékbiztonságért felelős biztosa, Richard Trumka Jr. felvetette, hogy szóba kerülhet a készülékek betiltása is, írta meg a V4NA. Bár a tisztviselő, sőt a Fehér Ház is visszavonta az ötletet a republikánus törvényhozók heves ellenzése után, a gáztűzhelyek betiltása még mindig szóba jöhet bizonyos helyeken, mivel számos baloldali állam és város önkormányzata saját maga is tiltást szeretne bevezetni.

NAGYVILÁG

Címkék:

electricity, energy crisis, gas, united kingdom