Betiltják a gázfűtést és a kazánokat 2030-tól

Az államban 2030-tól betiltják a gázzal való fűtést, és a fűtéshez használt gázkazánokat, hogy ezzel is teljesíteni tudják a környezetvédelmi vállalásokat. A tervek szerint az elektromos fűtés lenne az alternatív megoldás.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 27. 08:02

A kaliforniai környezetvédelmi ügynökség egyik szervezete, a levegőminőséggel és kibocsátással foglalkozó California Air Resources Board (CARB) a múlt héten egyhangúlag megszavazta azt a tervezetet, amely szerint 2030-tól betiltják a földgázüzemű fűtőberendezések és kályhák használatát, a szmog csökkentése érdekében, és azért, hogy megfeleljenek a szövetségi ózonszabványoknak, valamint annak a vállalásnak, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését írja elő.

A közösségekkel való érdemi együttműködés révén a CARB az energia- és építési hatóságokkal, valamint a légkör károsanyag-tartalmát figyelő ügynökségekkel együttműködve olyan, az egész államra kiterjedő, zéró kibocsátású szabványt fogad el, és 2030-tól kezdődően az új fűtőberendezéseknek és vízmelegítőknek 100 százalékban meg kellene felelniük ezeknek a kibocsátási szabványoknak.

Ez az intézkedés nem írná elő a meglévő épületekben található fűtőberendezések utólagos átalakítását, de az épülő, illetve a felújításon áteső épületek esetében már csak az új szabványok szerinti technológiát használhatják a lakosok. 2030-tól kezdődően a Kaliforniában értékesített új fűtőtestek és víz melegítésére alkalmas eszközök 100 százalékának meg kell felelnie a nulla kibocsátású szabványnak. Ez a szabályozás várhatóan nagymértékben támaszkodna a jelenleg az új és a meglévő otthonok villamosítását előirányzó terveknek, amelyek célja a hőszivattyús technológiák terjesztése.

Az az nézet azonban, hogy az elektromos fűtőberendezések zéró kibocsátásúak lennének, nem veszi figyelembe azt, hogy hogyan állítják elő a villamos energiát, ugyanis jelenleg a megújuló energiaforrások Kalifornia áramellátásának körülbelül egyharmadát teszik ki, a földgáz pedig 40 százalékát.

A tervezet kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban is, hogy az állam villamosenergia-hálózata hogyan fogja kezelni az elektromos fűtőberendezésekből származó új keresletet télen. A kaliforniai otthonok általában kevésbé szigeteltek, mint a hidegebb éghajlatú államokban található épületek, és a kaliforniai közüzemi bizottság a múlt héten – az Egyesült Államokban elsőként – megszüntette az új földgázcsatlakozások építésének támogatását is. Bár a rendelkezést a kibocsátás csökkentésének és a közüzemi számlák mérséklésének módjaként hirdetik, az alapvető kérdés, hogy az állampolgárok hogyan fűtsék ki az otthonaikat és miként főzzenek, amikor Kalifornia államban már jelenleg sem tudja a villamosenergia-kapacitás kielégíteni a keresletet.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, a kaliforniai független rendszerirányító (ISO) szeptember hatodikán este hármas szintű energia-vészhelyzetet hirdetett, és arra figyelmeztetett, hogy nagy az esélye az áramkimaradásoknak. A 3-as szint a hálózatüzemeltető legmagasabb energetikai vészhelyzeti kategóriája.

A korábban az ISO már kiadott egy figyelmeztetést, amiben a rekord hőségre való tekintettel felszólította a lakosokat, hogy vegyenek részt az önkéntes takarékosságban, és a munka ünnepének hétvégéjén a hőhullám alatt takarékoskodjanak az energiával. Ennek érdekében pedig azt tanácsolták, hogy a termosztátokat legalább 25 fokra állítsák be, kerüljék a nagyobb elektromos készülékek használatát, ne töltsék az elektromos autóikat, és a redőnyök illetve a függönyök lehúzásával próbálják meg előhűteni a lakásokat.

Azonban úgy tűnik, hogy az önkéntes takarékosság nem hozott eredményt, ugyanis körülbelül hatvanhétezer kaliforniai lakos maradt áram nélkül azokban a napokban.

Ennek a rekord fogyasztás mellett az az oka, hogy az állam energiamixében rendkívül nagy arányban megtalálható a napenergia és a földgáz, illetve a környező államok vízerőműveiből importálják a szükséges energiamennyiség harmadát. A napenergia-termelés azonban a késő délutáni és kora esti órákban drasztikusan csökken, a földgázerőművek pedig hőség idején csak korlátozottan képesek üzemelni.

NAGYVILÁG

Címkék:

california, electricity, energy crisis, enviroment