Biden szerint mérséklődött az infláció – ha nem vesszük számításba az energia és az élelmiszerek drágulását

Biden szerint mérséklődött az infláció – ha nem vesszük számításba az energia és az élelmiszerek drágulását

Újabb bohózatba illő elszólása volt az Egyesült Államok elnökének, aki szerint ha kiveszünk pár tényezőt, akkor világos hogy mérséklődött az infláció. Eközben az embereknek havonta 460 dolláros többletköltséget jelent az évtizedek óta nem látott drágulás.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 14. 08:59

Ha kivesszük a képletből a gazdaság mozgatóit, akkor mérséklődött az infláció

„Az energián és az élelmiszereken kívüli infláció, amit a közgazdászok maginflációnak neveznek, az elmúlt két hónapban mérséklődött. Nem eléggé, de mérséklődött, csökkent, és a jövőben sokkal gyorsabban kell csökkennie” – jelentette ki Joe Biden egy beszédében a napokban.

Az Egyesült Államok elnöke ironikus módon csak azokat a tényezőket vette ki a képletből, amelyek működtetik a gazdaságot. Ráadásul az elnök még ebben sem mondott igazat, mert a májusi maginfláció valójában 6 százalékos volt, ugyanannyi, mint áprilisban. Biden a beszédében ismét visszatért ahhoz a narratívához, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős a magas inflációért, holott már tavaly ősszel is jelentős drágulás kezdődött az Egyesült Államokban – erről a V4NA is beszámolt korábban.

Biden azt is megismételte, hogy véleménye szerint amióta hivatalba lépett, a családok kevesebb adósságot és terhet cipelnek magukkal. Az elnök csak azt nem tette hozzá, hogy ezek régebbi, az infláció előtti adatok. Az elnök egyébként nem kínált semmilyen megoldást az inflációra, annak ellenére, hogy azt „legfőbb gazdasági prioritásának” nevezte.

Havonta 460 dolláros többletköltséget jelent az embereknek a „bidenfláció”

Hogy mennyire nem élnek jobban a családok az Egyesült Államokban, azt jól mutatja az is, hogy a Moody’s pénzügyekkel foglalkozó vállalat előrejelzése szerint Biden inflációja 2022-ben átlagosan 5520 dollárba, havonta 460 dollárba kerül az amerikai háztartásoknak – ennyi többletköltséggel kell számolniuk az embereknek. Az emelkedő kiadások megváltoztatják a fogyasztói szokásokat – derült ki a BMO Real Financial Progress Index júniusi felméréséből. Eszerint az emberek

  • 42 százaléka változtat azon, hogyan vásárol élelmiszereket. Ez magában foglalja az olcsóbb termékek választását, a márkanevek kerülését és azt, hogy csak a legszükségesebbeket vásárolják meg.
  • 46 százaléka vagy kevesebbet vacsorázik, vagy tudatosan kevesebbet költ, amikor étteremben vacsorázik.
  • 31 százaléka kevesebbet vezet, hogy ellensúlyozza a benzin árának emelkedését.
  • 23 százaléka kevesebbet költ nyaralásra, vagy teljesen lemondja azt.
  • 22 százaléka olyan intézkedéseket tesz, mint például az edzőterem bérletek, vagy kábeltévé előfizetések lemondása.

Vannak olyan termékek, amiket ha akarnának sem tudnának megvenni az emberek, ugyanis komoly hiány keletkezett azokból. Ilyen például a csecsemőtápszer, amely akkora problémát jelent az országban, hogy a szülők egyre kétségbeesettebbek és dühösebbek. Az utóbbi hetekben már a tamponok is egyre ritkábban találhatók meg a boltok polcain. Az emberek a közösségi médiában élesen bírálták a Biden-adminisztrációt az újabb problémáért. Egyikük azt írta: „előbb a tápszer és most tamponhiány. Biden háborúja a nők ellen indult. Készüljetek, hölgyeim!”.

Egy másik megjegyzés szerint pedig Biden ezért is az orosz elnököt fogja hibáztatni.

Az emberek szerint Biden szándékosan hagyja elszállni az üzemanyagok árait

Bár egyelőre hiánnyal még nem küzdenek a fogyasztók, az üzemanyagok árai történelmi csúcsot döntöttek a napokban. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 74 százaléka úgy gondolja, hogy a Biden által megemelt benzinárak „rendkívül fontos” tényezőt jelentenek abban, hogy hogyan fognak szavazni a félidős választásokon. Biden támogatottsága a gázárak kezelésével kapcsolatban mindössze 27 százalékos. Mindez azért is kellemetlen a demokratáknak, mert a félidős választásokat valójában népszavazásoknak is fel lehet fogni, amelyek során az emberek értékelik az elnök addigi munkáját.


FORRÁS: IPSOS.COM

Egy másik felmérés pedig arról árulkodik, hogy az emberek 53 százaléka szerint Joe Biden elnök szándékosan engedi elszállni az üzemanyagok árait, hogy arra kényszerítse az embereket, hogy kevesebb fosszilis energiahordozót használjanak.

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bidenflation, energy prices, food prices, usa