Biztonságosnak ítélte az egészségügyi hatóság a műhúst

Az ügynökség biztonságos terméknek minősített egy laboratóriumi húst, és megkezdte a műhús értékesítésének engedélyezését.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 18. 17:09

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) megtette az első lépést a termesztett úgynevezett „no kill” hús értékesítésének engedélyezése felé az Egyesült Államokban, és biztonsági engedélyt adott a San Francisco-i székhelyű Upside Foods nevű start-up cégnek. A vállalat állati sejtekből tenyésztett húst állít elő, az állat levágása nélkül.

„A világ élelmiszeripari forradalmat él át, és az FDA elkötelezett az élelmiszer-ellátásban az innováció támogatása mellett” – írta Robert Califf, az FDA biztosa és Susan Mayne, az ügynökség Élelmiszerbiztonsági és Alkalmazott Táplálkozási Központjának igazgatója.

Az FDA több mint 100 oldalnyi dokumentációt vizsgált át az Upside Foods-tól, és mostanra befejezte a forgalomba hozatal előtti konzultációt. Az ügynökség szerint nincs további kérdése a cég azon következtetésével kapcsolatban, hogy az előállított termékek biztonságosan fogyaszthatók. Ezzel elhárult egy kulcsfontosságú szabályozási akadály, és az Upside Foods egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy termékeit az Egyesült Államokban értékesíthesse. A következő lépések a címkézéssel és az ellenőrzéssel kapcsolatos együttműködés az amerikai mezőgazdasági minisztériummal.

Az Upside Foods társalapítója Uma Valeti, egy kardiológus, aki arról álmodott, hogy a húst más módon is elő lehet állítani, nem csak az állatok tenyésztésével és levágásával. A tenyésztett hús koncepciója akkor jutott Valeti eszébe, amikor több mint 15 évvel ezelőtt a Mayo Klinikán szívrohamos betegekkel foglalkozott, és emberi szívsejteket tenyésztett egy laboratóriumban. Rájött, hogy hasonló tudományos módszerekkel húst is lehet termeszteni.

Bár a tartályban termesztett hús gondolata sokak számára furcsa lehet, egy fogyasztói kutatás szerint az amerikai Z generációs fogyasztók 88 százaléka állítja, hogy valamennyire nyitott lenne a termesztett hús megkóstolására. Az idősebbek körében is magas az érdeklődés a műhús iránt, az 1946 és 1964 között született „baby boomerek” 72 százaléka megkóstolna ilyen termékeket.

„Az első tenyésztett hústermékeket közvetlenül élő állatokból vett sejtekből állították elő. Ez a folyamat azonban nem hatékony. Az elmúlt néhány évben start-up cégek azon dolgoztak, hogy úgynevezett halhatatlan sejtvonalakat azonosítsanak, amelyeket szinte korlátlan ideig lehet tenyészteni anélkül, hogy új mintát kelljen venni az állatból” – mondta David Kaplan, a Tufts Egyetem biomérnöki professzora, akinek a laboratóriuma 10 millió dolláros támogatást kapott az Egyesült Államok Mezőgazdasági minisztériumától a tenyésztett húsipar fejlesztésére.

Azonban nem csak az Egyesült Államokban ösztönzik az embereket az éghajlat védelme érdekében a laboratóriumban előállított húsok evésére. Amint arról a V4NA már korábban is beszámolt, a laboratóriumban termesztett húst és tejet néhány éven belül élelmiszerként engedélyezhetik az Európai Unióban is, egy kutatócsoport még idén be akarja nyújtani az ehhez szükséges dokumentumokat. A termesztett hús koncepcióját környezetbarátabbnak és humánusabbnak hirdetik, mint az állatok levágását. Ugyanakkor a gyártási folyamat során élőállatokból és magzatokból kell szövetet és vért venni az élelmiszer előállításához.

Sok szkeptikus a tenyésztett húst Frankenstein-húsként emlegeti.

A világ egyes részein egyébként már engedélyezték a laborban tenyésztett húsok forgalmazását. Szingapúr lett a világ első országa, amely alig több mint két évvel ezelőtt engedélyezte a bioreaktorokban előállított hús értékesítését. Egy indiai-amerikai vállalat is elkezdte a tej laboratóriumokban történő előállítását.

NAGYVILÁG

Címkék:

alternative meat, meat factory, meat prices