Rémálommá válhat a nyaralás – borsosak az egészségügyi szolgáltatások árai külföldön

Rémálommá válhat a nyaralás – borsosak az egészségügyi szolgáltatások árai külföldön

Rovarcsípés, napszúrás, vírusfertőzés, végtagtörés – könnyen rémálommá válhat a külföldi álomnyaralás, ahol adott esetben az egészségügyi ellátásért egy vagyont kell fizetnie a turistának. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával viszont az orvosilag szükséges szolgáltatások elérhetők az EU-s állampolgároknak más uniós országban is. Az EU-n kívül viszont már komoly összegeket kell fizetnie annak, akinek nincs biztosítása.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 11. 13:33

Nyaranta rengetegen választják a külföldi üdülést. A nyaralás azonban valóságos pokollá változhat, ha egy idegen országban valaki megbetegszik és nincs utasbiztosítása. Görögországban a nem EU-s állampolgároknak egy egyszerű torokgyulladás kezelése 500 euróba kerül, míg egy nap a kórházban 1600 euró is lehet. Az utazásszervezők szerint éppen ezért nem szabad spórolni ezen. Egy négytagú család minimális biztosítása 50 euró körül mozog 10 napra. Ha összehasonlítjuk az összegeket, akkor ebből a pénzből a család mindössze egyetlen tagját tudják külföldön megvizsgáltatni.

Már indulás előtt érdemes megkötni a biztosítást

Az utazási ügynökségek adatai szerint a turisták leginkább torok- és fülgyulladással, lázzal, rovarcsípéssel és csonttörésekkel jelentkeznek az orvosoknál, de ennél komolyabb problémák is előfordulnak. Ekkor már kórházi kezelés is szükséges. A szerbiai Generali Biztosítótársaság a Mondo hírportálnak azt mondta: ha valaki komolyabb ellátást igényel külföldön, akkor akár az is előfordulhat, hogy a nyaralás dupláját költi az orvosokra.

„Az orvosi szolgáltatások díjai a nyaralás helyszínétől és az egészségügyi problémáktól függenek. Görögországban például a torok- és a fülgyulladás okozta gondok vagy a fogászati beavatkozások ára 50 eurónál kezdődik és akár 500-ig is elmehetnek a terápiától, a szükséges gyógyszerektől és a különböző vizsgálatoktól függően. Komolyabb baleset, így kéz- és lábtörés, vagy súlyosabb betegség esetén akár több ezer euró is lehet a költség” – mondják a biztosítótársaságnál.

Az ellátás költségei miatt érdemes már utazás előtt megkötni a biztosításokat – mondják az utazási irodák.

„Biztosítás nélkül Görögországban és Egyiptomban legalább 50 eurót kell fizetni a vizsgálatokért, de ez az összeg felkúszhat akár 180 euróig is. Ez a pénz csak a legegyszerűbb betegségek és sérülések kezelését fedezi. A turistáknak nagyon komoly pénzügyi nehézségekkel kell szembenézniük, amennyiben komolyabb sérülés éri őket, illetve súlyosabb betegséget kell kezeltetni külföldön.

Görögországban, Egyiptomban és Törökországban legalább 400 eurót kell fizetni a kórházi kezelésért, de ez az összeg akár 700 euró is lehet. Ha be kell feküdni a kórházba, akkor Törökországban és Egyiptomban 400 eurót kell az állami egészségügyi intézményben fizetni naponta, de ez az összeg is felkúszhat 700 euróig, a magánrendelőkben pedig akár 1000 eurót is elkérhetnek. Görögországban az ellátás átlagos napidíja 1600 euró – írja a Mondo.

Cipruson valamivel drágábban kezeltethetjük magunkat. Az általános orvosnál 250 eurót kell fizetnünk, míg a kórházi terápia átlagosan 1200 euró is lehet. De Spanyolországban is meghaladja az ezer eurót az ellátás napidíja.

Az apróbetűs részek

Egy szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy mindig érdemes tüzetesebben is átolvasni a biztosítási szerződést.

Nem mindegy például, hogy mekkora az önrész. Sok társaság ugyanis csak 50-100 vagy akár 200 euró felett téríti meg a költségeket, vagyis ha csak egy kisebb rovarcsípéssel vagy megfázással megyünk külföldön orvoshoz, akkor a költségek egészét ki kell fizetni, nagyobb betegség vagy sérülés esetében pedig az adott önrésszel csökken a visszajáró összeg. A szakember hangsúlyozta, hogy ez nem csalás vagy átverés, hiszen az apróbetűs részben ezek is szerepelnek.

Szintén gyakori eset, hogy az ügyfél olyan szerződésre bólint rá, melynek értelmében a biztosító csak utólag fizet, és nem a helyszínen. A biztosítási ügynök beszámolt egy olyan esetről, amikor egy horvát tengerparton üdülő asszonynál váratlan szívrendellenesség lépett fel, és kórházba került. A néhány napos sürgősségi ellátásért több ezer eurót kellett a helyszínen kifizetnie, így a vele együtt nyaralók adták össze a pénzt. A biztosító utólag természetesen fizetett, de a külföldi nyaralás az egészségügyi és pénzügyi vészhelyzet miatt is az asszony legszörnyűbb élményévé vált.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

europe, medicine, summer