Börtön helyett a hadseregben teljesíthetnek gyakorlatot a kiskorú és fiatal bűnelkövetők

Börtön helyett a hadseregben teljesíthetnek gyakorlatot a kiskorú és fiatal bűnelkövetők

A francia védelmi miniszter és az igazságügyminiszter által aláírt megállapodás értelmében a kiskorú és fiatal bűnelkövetők önkéntes alapon gyakorlatra mehetnek a katonasághoz, így kívánják elősegíteni a fiatalok társadalmi és szakmai integrációját, valamint megelőzni a visszaesést

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 8. 12:59

Börtön helyett a hadsereget is választhatják azok a kiskorú és fiatal bűnelkövetők, akik Franciaországban kerülnének rács mögé, derül ki abból a megállapodásból, amelyet Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter és Éric Dupond-Moretti igazságügyminiszter írt alá a napokban.

A megállapodás értelmében azok a fiatal bűnözők, akik összetűzésbe kerültek a törvénnyel, önkéntes alapon egy öthetes katonai kiképzésben vehetnének részt, a francia igazságügyminiszter véleménye alapján ezzel elejét vehetnék a visszaesésnek és a bűnüldözésnek, derül ki a BFMTV cikkéből.

Sébastien Lecornu védelmi miniszter Twitter-bejegyzése szerint a francia hadseregnek már hagyománya van a fiatalokkal való kapcsolattartásban, hozzátéve, hogy az igazságügyminiszterrel aláírta a két tárca közötti partnerségi megállapodást a fiatalok társadalmi és szakmai integrációjának elősegítése érdekében, szem előtt tartva a fiatalok igazságszolgáltatási védelmét.

A kezdeményezést támogatja Céline Boulay-Esperonnier republikánus politikus is, aki szerint nem minden esetben a börtönbüntetés a megfelelő megoldás. A politikus asszony azon a véleményen van, hogy fontos olyan alternatív intézkedéseket javasolni, amelyek visszaterelhetik a fiatalt a helyes irányba, különös tekintettel a társadalomba való visszailleszkedésre.

Éric Dupond-Moretti igazságügyminiszter elmondása alapján a programban olyan javító-nevelő intézetben elhelyezett fiatalok vehetnek részt, akiknek útmutatásra és fegyelemre van szükségük, amihez remek példa a hadsereg és annak értékei, mint például a fegyelem, a tisztelet és a szolidaritás.

A miniszter kiemelte, hogy a programban mintegy 1000 fiatal fog részt venni, őket idősebb katonák és a fiatalkorúak igazságszolgáltatásával foglalkozó szakemberek fogják felügyelni. A bűnelkövető fiatalok 50 százalékának esetében fennáll a veszélye annak, hogy öt éven belül ismét bűncselekményt követnek el, ezért is fontos a fenti kezdeményezés.

A kezdeményezésről hírt adó BFMTV beszámol róla, hogy 2021-ben már volt ehhez hasonló gyakorlat, amikor a kísérleti programban részt vevő fiatalok az ország nyugati részén lévő Morbihan megye Coëtquidan katonai táborában teljesítettek katonai gyakorlatot, az Igazságügyi Minisztérium szerint a kísérleti program eredményei rendkívül pozitívnak bizonyultak, különösen ami a résztvevők szakmai beilleszkedését illeti.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crime, france, juvenile offenders, military service