Csaknem egymilliárd ember akarja elhagyni az otthonát

Egy nemrég elkészült felmérés szerint a szülőföldjüket elhagyni készülők döntő többsége az Egyesült Államokban vagy Európában kezdene új életet.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 6. 10:23

A Gallup által készített felmérés szerint 2021-ben világszerte közel 900 millió ember mondta azt, hogy szeretné végleg elhagyni saját országát. Minden ötödik potenciális migráns az Egyesült Államokat nevezte meg jövőbeli lakóhelyekén. Egy ilyen mértékű beáramlással minden egyes amerikai munkavállalóra egy bevándorló jutna.

A migránsok ilyen mértékű beáramlása pedig az amerikaiak és európaiak százmillióinak csökkentené a béreit és növelné a lakhatási költségeiket.

A Gallup jelentése szerint a leendő migránsok legnagyobb hányada most Afrika déli részén és a Mexikótól délre fekvő országokban él. Ezen országok népességének mintegy 37 százaléka szeretne új életet kezdeni. Mivel az egyre fiatalodó népességük gyorsan növekszik, valószínűleg a következő években tovább emelkedik majd a potenciális migránsok száma.

A Statista.com szerint migránsok egyik fő kibocsájtójának számító szubszaharai térségben az emberek nagyjából 40 százaléka 14 év alatti.

Azonban a migrációt nem csak a szegényebb országokban tapasztalható problémák erősítik fel, hanem a nyugati országok döntéshozói is, akik támogatják a migrációt, és rendszeresen amellett érvelnek, hogy minél több bevándorlóra van szüksége a nyugati világnak. A bevándorláspártiság egyik éllovasa Joe Biden amerikai elnök, aki 2021 eleje óta nagyjából 5 millió embernek engedélyezte, hogy az Egyesült Államokba vándoroljon.

Chuck Schumer demokrata párti szenátor egy beszédében a munkaerőhiánnyal indokolta a migránsok befogadását, és elmondta, hogy további intézkedésekkel tervezik elérni, hogy még több illegális bevándorlónak adjanak tartózkodási engedélyt, vagyis legálissá tegyék az illegális bevándorlást.

„Olyan népességünk van, amely nem szaporodik magától olyan mértékben, mint korábban. Az egyetlen módja annak, hogy nagyszerű jövőnk legyen Amerikában, ha üdvözöljük és befogadjuk a bevándorlókat, az álmodozókat. A végső célunk az, hogy segítsünk az álmodozóknak, hogy mind a 11 millió – vagy akárhány dokumentumok nélküli ember van itt – lehetőséget kapjon az állampolgárság megszerzéséhez”

– mondta a szenátor.

NAGYVILÁG

Címkék:

migration, polls, united states of america