Csudába a klímacélokkal, jöhet a fatüzelésű kályhák reneszánsza

Csudába a klímacélokkal, jöhet a fatüzelésű kályhák reneszánsza

Brutálisan megnőtt a fatüzelésű kandallók és kályhák iránti kereslet, Nyugat-Európa egyes országaiban. Aki ma adja le a rendelést, az leghamarabb tél végére kaphatná meg az árucikket. Közben az államok sorra jelentik be, hogy kénytelenek félretenni a klímavédelmi célokat, mert üzembe kell helyezni a széntüzelésű erőműveket.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 7. 06:00

A nyugat-európai országokban attól félnek az emberek, hogy nem lesz télre elegendő földgáz a fűtéshez, és ha valami oknál fogva lesz is, akkor képtelenek lesznek kifizetni a fűtésszámlát. Hogy a németek mennyire rettegnek a téltől, jól mutatja az is, hogy az utóbbi hónapokban brutálisan megnőtt a fatüzelésű kandallók és kályhák iránti kereslet. A tömeges felvásárlás miatt akkora hiány alakult ki, hogy aki ma rendelne kályhát vagy kandallót, az leghamarabb a következő tél végén kapná azt meg – pedig országszerte mintegy kétezer kályhaépítő vállalkozás működik.

Ráadásul ez nem csak Németországot érinti, más európai országokban is alig lehet kandallóhoz vagy kályhához jutni. De az sem lehet bíztató Nyugat-Európában, hogy a fa ára is jelentősen emelkedett az utóbbi időszakban, a következő hónapokban pedig várhatóan tovább növekednek majd az árak, hiszen egyre keresettebb árucikk lesz. A jelek szerint tehát a nyugat-európaiak jobban tartanak attól, hogy megfagynak télen, mint a klímaváltozástól, hiszen rengetegen készülnek fával tüzelni a téli időszakban.

Nemrég a német kormány is megkongatta a vészharangot a gázellátás miatt: Robert Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter bejelentette, hogy az ország a tél előtt a gázkészletek feltöltésének elősegítése érdekében a szükségállapot második szintjére lép. Ahogy ugyanis jelenleg állnak a dolgok, könnyen előfordulhat az is, hogy Németországban nem lesz elegendő földgáz a teljes fűtési szezon alatt. Ekkor egyes ipari szektorokat teljesen leállítana a kormány, ami további ellátási gondokat szülne, és a gazdaság is megbénulna. A kormány ezért felszólította az emberek arra, hogy spóroljanak az energiával – különben télen mindenki fagyoskodni fog.

“A helyzet komoly, a gázszállítások leállítása gazdasági támadás ellenünk. Gázválság van, a gáz mostantól szűkös áru. Az árak már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre. Ez nem játék”

– jelentette ki Habeck.

Peer Steinbrück egykori német pénzügyminiszter szerint pedig arra kell készülni, hogy éveken keresztül nem javulnak majd a gazdasági mutatók. Steinbrück szerint valószínűleg a munkanélküliség is növekedni fog. A 75 éves politikus hangsúlyozta, hogy a németek annyira tehetetlenek, hogy még nem sikerült felfogniuk a helyzet drámaiságát.

Marcell Göttert, az Agenda Austria bécsi kutatóintézet szakértője úgy véli, hogy Németországban év végéig a mostanihoz képest is megháromszorozódhat a földgáz ára, de várhatóan Ausztriában is megduplázódhatnak a költségek. Göttert szerint 2024-ig semmiképp sem várható, hogy az energiaárak csökkenni kezdenek – számolt be róla a Krone Zeintung.

Közben akkora a pánik Európában, hogy egymás után jelentik be az államok, hogy kénytelenek félretenni a klímaváltozás elleni harcot és újraindítani a széntüzelésű erőműveket. Németország a 10 GW összteljesítményű erőművek újbóli beüzemelését tervezi, egyelőre két éves időtartammal. Robert Habeck miniszter azt mondta, hogy egyáltalán nem volt könnyű meghozni ezt a döntést, de szükséges lépés volt – utalt a tárcavezető arra, hogy a klímavédő Zöldek párt politikusaként kénytelen volt támogatni az intézkedést.

Ausztria egy gáztüzelésű erőművet állít át szénre, Görögország pedig 2024-ig 50 százalékkal növeli a lignit kitermelését, a széntüzelésű erőművek korábban tervezett leállításait pedig elhalasztja. Csehország azt tervezi, hogy elhalasztja két erőműnek szénről földgázra való átállítását, holland kormány pedig úgy döntött, hogy nem korlátozza tovább a szénerőművek termelését.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

energy crisis, energy prices, europe, germany