Drámai mértékben nőtt a bűnözés a francia nagyvárosokban

A fővárosban hiába számolják fel a dílerek kedvenc helyeit, az árusok és a fogyasztók is rendre visszatérnek. A második legnagyobb francia városban idén már két ember vesztette életét lövöldözésben, Lyonban pedig a tavalyi évben nőtt a betörések, a járműlopások száma.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 25. 07:01

Drámaiak a francia nagyvárosokban tapasztalt közbiztonsági adatok, Párizs hírhedt, drogosok által frekventált 18. kerületéből egyszerűen képtelenek a hatóságok végleg kiűzni a dílereket és a kábítószerfogyasztókat. Hírügynökségünk többször is beszámolt már róla, hogy annak ellenére, hogy a hatóságok időről időre nagyszabású akciók keretein belül evakuálják a drogosokat és a dílereket, kisvártatva mindig visszatérnek, a környékbeli lakosok elmondása alapján amint besötétedik, beindul a drogpiac, az árusok és ügyfeleik a nyílt utcán üzletelnek.

A francia fővárosban immár mindennapos látványnak számít, hogy egy drogos az utcán, fényes nappal, a járókelők szeme láttára lövi be magát.

Sok esetben a hatóságok is tudnak róla, hogy mi folyik a környéken, mégis előfordul, hogy a rendőrök nem tesznek semmit. Egy, a Twitteren megosztott felvételen látszik, amint egy rendőrautó megáll az utcán a kábítószerkereskedők közelében, ám az autóban ülő egyenruhások meg sem próbálják letartóztatni a dílereket, várnak egy kicsit, majd elhajtanak, anélkül, hogy kiszálltak volna az autóból.

A fenti felvétel még 2022-ben készült, de a helyzet azóta sem rendeződött Párizsban. A Le Parisien számolt be róla, hogy január 17-én a rendőrség kilenc kereskedőt tartóztatott le, akik Párizs északi részén a Porte de la Chapelle metróállomás közelében tevékenykedtek, a drogkereskedés parkolóban zajlott. Sajtóértesülések szerint ott igen intenzív volt a drogkereskedés, a lebonyolított üzletek száma naponta 100 és 250 közöttire tehető.

Annak ellenére azonban, hogy a fent említett kilenc dílert őrizetbe vették, a környéken nem állt le a kábítószer-kereskedelem, a lapnak nyilatkozó egyik helyi lakos elmondta, hogy a rendőrségi akció után pár nappal máris újra megjelentek a drogárusok és kuncsaftjaik, hozzátéve, hogy ez az ördögi kör immár négy éve tart.

Azonban nem csak Párizsban vannak gondok, a második legnagyobb francia városban tombol az erőszak. A CNews hírportál értesülései szerint Marseille kikötőjének közelében a Cité Fonscolombes nevű városrészben egy huszonhárom éves fiatal férfi holttestére bukkantak. Az áldozatot egy olyan környéken találták meg, ahol rendszeresen megfordulnak a drogdílerek és ügyfeleik és a sajtó értesülései szerint maga az agyonlőtt fiatal is ismert volt a hatóságok előtt. Az ügyészség elmondása alapján az áldozattal fejlövés végzett, a holttest körül több töltényhüvelyt is találtak. A CNews arról is beszámol, hogy bár még csak januárt írunk, de idén ez már a második ilyen jellegű gyilkosság volt a nagyvárosban. A cikkből az is kiderül, hogy 2022 kiemelkedően sok halálos áldozattal járt Marseille-ben, a tavalyi évben ugyanis 32 embert öltek meg olyan bűncselekmény során, mely a kábítószer-kereskedelemhez köthető.

Nem rózsás a közbiztonsági helyzet a gasztronómia fellegváraként számon tartott Lyonban sem, a Belügyminisztérium 2022 márciusi jelentése szerint ugyanis ez a város lett a harmadik legveszélyesebb település Franciaországban Párizs és Marseille mögött. Bár a minisztérium jelentése a 2021-es évre vonatkozott, a helyzet 2022-ben sem igazán javult. Az Actu.fr nevű lap számolt be róla, hogy Rhône megye prefektusa, Pascal Mailhos elégedett a rendőrség eredményeivel, mivel elmondása alapján a nagyvárosban csökkent a rablások és a városi rodeók száma és kevesebb erőszak történt a közlekedésben is, a betörések és a járműlopások azonban megszaporodtak a tavalyi évben és több volt a családon belüli erőszak is. A statisztikák szerint 2022-ben öt nőt gyilkolt meg a házastársa vagy az élettársa, míg ez a számadat 2021-ben mindössze kettő volt.

Lyon közbiztonsága az utóbbi időben rendkívül megromlott, ami rendkívül feszültté tette a viszonyt a város zöldpárti polgármestere és a belügyminiszter között, a helyzet megoldása helyett csupán az egymásra mutogatás ment, mindeközben pedig a helyzet odáig fajult, hogy tavaly szeptemberben a francia szállodai és éttermi szakszövetség (UMIH) arról számolt be, hogy a városban már sem a lakosok, sem a turisták, sem a vendéglátásban dolgozók nem érzik magukat biztonságban.

A kialakult helyzetért a belügyminiszter a polgármestert okolta, amiért Grégory Doucet nem hajlandó növelni az önkormányzati rendőrök és a térfigyelő kamerák számát. Gérald Darmanin belügyminiszter összehasonlításképp kiemelte, hogy Lyonban harmadannyi térfigyelő kamera van, mint a második legveszélyesebb francia városként számon tartott Marseille-ben.

Válaszképp Lyon polgármestere leszögezte, hogy a városvezetés igenis azon van, hogy javuljanak a mutatók, Grégory Doucet a BFMTV műsorában arról számolt be, hogy 103 önkormányzati rendőrt vettek fel és a mandátuma lejártáig ezt a számot 365-re kívánja növelni.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

big cities, crime, drogs, france, insecurity