Drasztikus lépések: 22 óra után villanyoltás, korlátozzák a fűtést és a hűtést

Drasztikus lépések: 22 óra után villanyoltás, korlátozzák a fűtést és a hűtést

A nyugat-európai ország kormánya szerint egyetlen kilowattóra energiát sem szabad mostantól elpazarolni. A kabinet ezért olyan intézkedésekről döntött, amelyek egyfajta megszorításként is értelmezhetőek.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 2. 22:40

Spanyolország nemrég még hevesen tiltakozott az Európai Unió vészhelyzeti terve ellen, miszerint adott esetben 15 százalékkal csökkenteni kell a tagállamok gázfelhasználását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a baloldali kormányzat nem tart a közelgő őszi és téli időszaktól, valamint a súlyos energiahiánytól. Pedro Sánchez és kormánya ugyanis a nyári szünet előtti utolsó ülésén drasztikus, szinte megszorításként is értelmezhető intézkedésekről döntött.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyetlen kilowattóra energiát is elveszítsünk”

– figyelmeztetett Teresa Ribera környezetvédelmi miniszter. Ennek érdekében többek között arról döntöttek, hogy

22 órakor minden használaton kívüli épületben le kell kapcsolni a világítást, beleértve a kirakatokat és a műemlékeket is. Emellett nyáron a légkondicionáló rendszerek csak 27 fokig hűthetik a helységeket, télen pedig a fűtési rendszerek legfeljebb 19 fokig melegíthetnek. Ez vonatkozik a hatóságok épületeire, a bevásárlóközpontokra, szállodákra, színházakra, mozikra, repülőterekre és vasútállomásokra is.

A kormány továbbá azt is javasolja a vállalatoknak, hogy vezessenek be otthoni munkavégzést – ahol ez lehetséges -, az ingázóknak pedig ingyenes tömegközlekedési jegyeket biztosítanak, arra ösztönözve ezzel az embereket, hogy ne autóval járjanak dolgozni, ha az nem feltétlenül szükséges. Az intézkedéseket 2023. november 1-jéig kell alkalmazni, és legkésőbb a hatálybalépésüket követő egy héten belül végre kell hajtani.

Pedro Sánchez miniszterelnök a most elfogadott megszorítási terv költségeinek egy részét a terveket elutasító energiaszolgáltatók és bankok meredeken megnövekedett nyereségére kivetett új adókból kívánja finanszírozni. Az energiaipari vállalatoknak például 2022-ben és 2023-ban 1,2 százalékos többletnyereségadót kell fizetniük. A bankoknak két évig 4,8 százalékos különadót kell fizetniük a többletkamatokból és jutalékokból származó bevétel után. Ez várhatóan hárommilliárd euró többletbevételt hoz az államnak. A közműszolgáltatók és a pénzintézetek pedig nem háríthatják át a többletköltségeket az ügyfelekre.

Sánchez miniszterelnöknek most volt egy személyes tippje is az energiatakarékosságra. Felszólította a férfiakat, hogy kövessék példáját, és vegyék le a nyakkendőjüket, hogy hozzájáruljanak az energiatakarékossághoz: nyáriasabb ruhák viselésével hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevesebb légkondicionálót kelljen működtetni.

Nem nyerte el azonban mindenki tetszését a 22 órai villanyoltás. Isabel Díaz Ayuso konzervatív madridi regionális elnök a közösségi oldalán leszögezte, hogy Madrid nem fogja azt alkalmazni. Úgy véli, hogy a villanyoltás bizonytalanságot generál és elriasztja a turizmust. Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy „a kormány vajon milyen megtakarításokat fog önmaga számára alkalmazni?”.

Spanyolországban legutóbb a nagy pénzügyi válság idején, több mint egy évtizeddel ezelőtt voltak jelentős megszorító intézkedések. Abban az időben csökkentették a maximális sebességet az autópályákon, hogy kevesebb üzemanyagot fogyasszanak az autók.

NAGYVILÁG

Címkék:

energy crisis, government, pedro sanchez, spain