Egy évtized alatt 31 százalékkal nőtt a termékenységi ráta Magyarországon

Családpolitikáról, gyermekvédelemről, genderkérdésekről és aktuális európai demográfiai kihívásokról szervezett nemzetközi konferenciát március 25-én Szófiában a Rod International bolgár konzervatív, családvédelmi szervezet, ahol Magyarországot az Alapjogokért Központtól Szakáli István Loránd képviselte.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 25. 15:57

A konferencián a Bulgáriát érő kihívások bemutatása mellett lengyel, szerb és magyar szervezetek képviselői szólaltak fel, akik a saját országaikban tapasztalható helyzetről számoltak be. Magyarországot az eseményen Szakáli István Loránd, az Alapjogokért Központ Vezető közgazdásza képviselte, aki előadásában egyebek mellett áttekintést nyújtott a 2010-óta eltelt időszak család- és gyermekvédelmi, valamint az erőszakos genderpropaganda visszaszorítását célzó intézkedéseiről, továbbá a családpolitika terén elért eredményekről.

Ez utóbbi téren fontos aktualitás, hogy „az Eurostat adatai alapján 2011 és 2021 között az Európai Unióban Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a termékenységi ráta” – fogalmazott az Alapjogokért Központ képviseletében Szakáli. „Míg a 2010-es évek elején (2011-ben 1,23 százalék) ez a mutató Magyarországon volt a legalacsonyabb az EU-ban, addig tíz év alatt, az 1,61 százalékos rátával sikerült felzárkózni az európai középmezőnyhöz” – tette egyértelművé a demográfiai előrelépést az Alapjogokért Központ szakértője.

Szakáli a konferencián úgy értékelt,

„miközben egész Európa demográfiai kihívásokkal küzd, rendkívüli eredmény, hogy a magyar kormány tudatos, következetes, a gyermekvállalást és a munkaalapú társadalom megteremtését célzó intézkedéseinek köszönhetően Magyarországon tapasztalható a legnagyobb pozitív irányú pozitív változás a gyermekvállalás terén”.

Ugyanakkor – folytatta – „az is komoly eredménynek tekinthető, hogy az Eurostat adatai alapján, 2010-hez képest 2020-ra szintén Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben, 66 százalékkal a 100 házasságra jutó válások száma”.

A szófiai konferenciával kapcsolatban azt is érdemes kiemelni, hogy napjainkra a magyar családpolitikai és gyermekvédelmi intézkedések példaként szolgálnak az európai család-, és életpárti, valamint a demográfiai kihívásokat nem a migráción keresztül megoldani kívánó szervezeteknek és politikai irányzatoknak.

Nem véletlen, hogy ennek fényében Magyarországra rendkívüli nyomás nehezedik annak érdekében, hogy az eddig folytatott politikáján változtasson, mind az uniós intézmények, a Bizottság és a Parlament, mind pedig a genderpropaganda terjesztésében érdekelt külföldről finanszírozott NGO-k részéről

– mutatott rá Szófiában Szakáli, majd a jövő feladatait tekintve úgy összegzett, „ebben a helyzetben mindennél fontosabb a konzervatív, Isten, Haza, Család hármas jelszavát zászlóikra tűző szervezetek nemzetközi együttműködésének erősítése és egymás támogatása.”

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

children, family, Hungary