Egy franciaországi iskola diákjait több méteres betonfallal próbálják megvédeni a dílerektől – videó

A városvezetés azután döntött a fal felhúzása mellett, hogy nemrég egy kamasz életét vesztette egy dílerek közötti lövöldözésben. Nem ez az egyetlen francia iskola, ahol veszély leselkedik a tanulókra, egy másik intézmény udvarán töltött fegyvert találtak.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 17. 13:59

Franciaországban olyan méreteket ölt a közbiztonság hiánya, hogy már az iskolákban és azok környékén sincsenek biztonságban a gyerekek, derül ki a CNews cikkéből. A hírportál beszámolója alapján a dél-kelet franciaországi Arles város vezetése úgy döntött, hogy

a település Griffeuille nevű „érzékeny kerületében” lecseréli a rácsos kerítést és egy 2,4 méter magas betonfalat emel egy általános iskola elé, így próbálják megvédeni az intézményben tanuló gyerekeket.

 

Az intézkedésre azt követően került sor, hogy június végén alig pár méterre az iskolától egy dílerek közötti elszámolás miatt kitört lövöldözésben halálosan megsebesült egy 15 éves kamasz. A La Provence nevű helyi lap információi alapján egy sötét járművel érkező csapat gépfegyverekkel tüzet nyitott egy fiatalokból álló társaságra az iskola közelében, eltaláltak néhány házat és a 15 éves fiút is. A lap kiemeli, hogy a kerület jól ismert a hatóságok előtt a környéken tevékenykedő kábítószer-kereskedők miatt, ám az agyonlőtt kamasznak nem volt köze hozzájuk, a rendőrségi nyilvántartásban sem szerepelt. Az elhunyt fiatal emlékére rendezett felvonuláson mintegy 2500-an vettek részt pár nappal a lövöldözést követően.

A támadókat egyelőre nem sikerült elkapni, a BFMTV helyszínről tudósító riportere úgy tudja, hogy elmenekültek a lövöldözést követően. Arról is beszámolt, hogy a hangulat rendkívül feszült már egy ideje, egy héttel a lövöldözést megelőzően ugyanis egy csapat kapucnis, felfegyverzett alak jelent meg a környéken abból a célból, hogy megfélemlítsék a kábítószer-kereskedő bandákat.

A történtek óta az iskola tanárai, a szülők és a gyerekek félelemben élnek, egy, a helyszínen dolgozó munkás azt mondta a riportereknek, hogy az iskola nevelői közössége és az önkormányzat dolgozói nem érzik magukat biztonságban, és már a játszótérre sem merik kivinni a gyerekeiket.

A szóban forgó Bouches-du-Rhône megyében óriási problémát jelentenek a kábítószer-kereskedők közötti elszámolási viták, a CNews úgy tudja, hogy idén január óta 16 ember vesztette életét ilyen jellegű lövöldözésben. A legutóbbi halálos lövöldözés óta, melyben a 15 éves kamasz életét vesztette, fokozták a környéken a rendőri jelenlétet.

A fentiek tudatában azonban érthető, hogy néhány lakos úgy érzi, hogy az iskola elé felhúzott betonfal nem jelent hosszútávú megoldást a problémára, ezért abban bíznak, hogy a városháza és a rendőrség konkrét intézkedéseket tesz a kerület általános és tartós biztonsága érdekében.

A város alpolgármestere, Mandy Graillon azt mondta a BFMTV-nek, hogy az iskola olyan hely kell, hogy legyen, ahol megvédik a diákokat a falakon kívül történtektől, egy iskolaudvarnak védett helynek kell lennie.

Azonban nem ez az egyetlen franciaországi iskola, ahol komoly biztonsági problémák fordultak elő a közelmúltban. Május 2-án az ország nyugati részén lévő Saint-Nazare egyik iskolájának udvarán két kisdiák egy töltött fegyvert talált. A CNews úgy tudja, hogy az iskola közelében szoktak üzletelni a dílerek, így a fegyver feltehetően úgy került az iskola udvarára, hogy menekülés közben eldobták, hogy megszabaduljanak tőle. A szülők rendkívül felháborodtak a történteken és azon, hogy arról csak a sajtóból értesültek, a hírportál információi alapján azt szeretnék elérni, hogy az iskola személyzetének egyik tagja minden reggel járja körbe az udvart és nézze meg, hogy nincs-e ott valami veszélyes tárgy.

A France 3 cikkéből kiderül egy fontos számadat is, 2021-ben a kábítószerrel összefüggő leszámolási viták összesen 94 ember halálát okozták Franciaországban, az áldozatok több mint negyede Bouches-du-Rhône megye központjában, Marseille-ben vesztette életét.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

drog dealers, france, gerald darmanin, school protected by wall, teen shot