Egyéni szén-dioxid kvótát adna az embereknek a klímakutató

A klímakutató intézet egyik tudósa szerint a szén-dioxid-kibocsátást egyéni kvótákkal kellene szabályozni, vagyis minden ember kapna 3 tonna kvótát, és ha azt túllépi, akkor fizetnie kellene a többletért.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 19. 13:27

Hans Joachim Schellnhuber, a Potsdami Éghajlati-hatásvizsgáló Intézet (PIK) munkatársa nemrég azt nyilatkozta, hogy minden embernek évi három tonna CO2-kibocsátási határértéket kellene szabni, és aki túllépi a határértéket, annak fizetnie kellene. Mint mondta, hogy ez pusztán jogi kérdés. A tudós szerint itt azon jogok kerülnek összetűzésbe, ami szerint az egyéneknek joga van ahhoz, hogy a pénzüket káros kibocsátású tevékenységekre költsék, a lakosság többi részének pedig ahhoz van joga, hogy olyan környezetben töltsék a napjaikat, amelyben érdemes élni.

Amellett, hogy a német tudós nem fejtette ki, hogyan várná el az emberektől, hogy drasztikusan csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat, azt sem mondta el, hogy a kibocsátást pontosan hogyan követnék nyomon és hogyan ellenőriznék.

Jelenleg egy átlagos német állampolgár jóval a Schellnhuber által javasolt határérték felett, nagyjából tíz tonna szén-dioxid kibocsátásáért felel. Vannak azonban olyan tanulmányok is, amelyek szerint jónéhány milliomos évente több mint száz tonna CO2-t termel, a világ elitje pedig több mint kétezer tonna szén-dioxidot kibocsátásért felel éves szinten.

Miközben a különböző csoportok spórolásra szólítják fel a lakosságot, és megfizettetnék az emberekkel a többletet, a Greenpeace jelentése szerint több mint ezer magánrepülőgép szállította az elitet a tavalyi fórumra Davosba, a fényűző svájci üdülőhelyre. A jelentés szerint a vizsgált 1040 magánrepülőgép 53 százaléka 750 kilométernél rövidebb, 38 százalékuk pedig 500 kilométernél is rövidebb utat tett meg.

2015-ben a tavalyinál is több, 1700 repülőgépből álló raj vonult Davosba. A svájci légierő annyira túlterhelt volt a légiforgalomtól, hogy kénytelen volt megnyitni egy katonai légibázist, hogy ott is le tudjanak szállni a vendégek.

2018-ban ez ismét megtörtént, amikor az Air Charter Service (ACS) szerint a magánrepülőgépek száma 335 százalékkal ugrott meg a találkozó alatt a svájci légtérben. A repülőgépeket bérbeadó cég megbízásából végzett kutatás szerint a fórum alatt naponta átlagosan 218 magánrepülőgép mozgása történt, ami több mint háromszorosa az átlagos adatoknak.

NAGYVILÁG

Címkék:

climate change, co2 footprint, davos, private jet