Egymásra mutogat a belügyminiszter és a polgármester a katasztrofális közbiztonság miatt

Egymásra mutogat a belügyminiszter és a polgármester a katasztrofális közbiztonság miatt

Lyon egyike a legveszélyesebb francia városoknak és az utóbbi időben sok erőszakos cselekedet történt, ezért Gérald Darmanin belügyminiszter a helyszínre utazott, hogy találkozzon a lakosokkal és a rendőrökkel, ám a politikus látogatásán nem vett részt a polgármester, ami a miniszter szerint nagy hiba. A városvezető az egyik közösségi oldalon azt felelte, hogy nem miniszteri látogatásra van szükségük, hanem nagyobb rendőri létszámra. A legnagyobb jobboldali párt elnöke szerint a rendőrök számának megnövelésén kívül az összes illegális bevándorló kitoloncolása és a bíróság engedékenységének megszüntetése is szükséges.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 31. 14:24

Tengelyt akasztott a harmadik legveszélyesebb francia városként nyilvántartott Lyon zöld párti polgármestere, Grégory Doucet és Gérald Darmanin belügyminiszter, akik egymásra mutogatnak a városban rendkívüli módon megromlott közbiztonság miatt.

A belügyminiszter azért utazott Lyonba, hogy felavassa a januárban átadott közigazgatási fogvatartási központot, ahol az országból kitoloncolt külföldi állampolgárok ideiglenesen tartózkodnak, a miniszter továbbá bejelentette, hogy 2023 év elejéig egy második, 140 férőhelyes központot is létesítenek a városban és 200 rendőrt vezényelnek Lyonba.

A belügyminiszter arról is beszámolt, hogy az államfő utasítására az elmúlt két évben 3000 külföldi állampolgárságú bűnelkövetőt toloncoltak ki az országból, hozzátéve, hogy a parlament szeptemberi ülésszakának megkezdésével változtatni kíván a kiutasítási eljárásokkal kapcsolatban. Darmanin elmondása alapján azt szeretné elérni, hogy januártól, amikor egy rendőr letartóztat egy illegális bevándorlót, akkor az illető három hónapra bekerüljön egy közigazgatási fogvatartási központba és ott várja meg a hazájába történő kitoloncolást, derül ki a Le Figaro cikkéből.

A lap arról is beszámolt, hogy a belügyminiszter beszélgetett a város no-go zónájaként elhíresült La Guillotière nevű városrész lakóival, valamint találkozott azzal a három rendőrrel is, akiket a minap kis híján meglincseltek, amikor egy lopást próbáltak megakadályozni.

A belügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy a francia állam a rettegett kerületben élő lakosok és kereskedők mellett áll, majd hozzátette, hogy szeptemberben visszatér a városba. A miniszter reméli, hogy ősszel a polgármester is csatlakozik hozzá, a városvezető ugyanis nem tette tiszteletét a miniszteri látogatáson, holott Darmanin szerint a város lakosai megérdemelték volna.

A belügyminiszter a CNews-nak adott nyilatkozatában ironikusan megjegyezte, hogy lehet, hogy a polgármester szabadságon van és azért nem találkozott a lakosokkal és a rendőrökkel, majd hozzátette, hogy ezt súlyos hibának tartja. Gérald Darmanin elmondta, hogy Lyon polgármestere tudja az elérhetőségét és bármikor megkeresheti, ha a belügyminiszter segítségére van szüksége.

A polgármester egyébként maga is ellátogatott a szóban forgó negyedbe a belügyminiszter látogatását megelőző napon. Grégory Doucet a Twitteren kijelentette, hogy nem miniszteri látogatásra van szüksége a városnak, hanem a rendőri létszám megnövelésére, ám két éve hiába vár a megígért 300 rendőrre. Bejegyzése végén leszögezte, hogy nem fog részt venni Gérald Darmanin látogatásán.

A városvezetőnek azonban néhány kellemetlen percben is része volt a La Guillotière nevű negyedben tett látogatása során, egy fiatal kisgyerekes anyuka ugyanis számonkérte a környéken megromlott közbiztonság miatt. A nő szerint a polgármester intézkedései érdemben nem oldják meg a kerületben lévő problémákat, majd rákérdezett, hogy vajon milyen világ vár a hat hetes gyermekére.

Grégory Doucet válaszában próbálta megvédeni a város intézkedéseit, melyekkel elmondása alapján a nehéz helyzetben lévőket támogatják, ám a fiatal nőt szemmel láthatóan nem igazán sikerült meggyőznie.

Ami a belügyminisztert illeti, Gérald Darmanin is kapott kritikát, méghozzá a legnagyobb jobboldali párt, a Nemzeti Tömörülés elnökétől, Jordan Bardella-tól. Az ellenzéki politikus azt írta a Twitteren, hogy a La Guillotière negyedben uralkodó káosz nem csak a rendőri létszám kérdése, a probléma megoldásához a bevándorlás ellenőrzése, az összes illegális migráns kitoloncolása és az igazságszolgáltatás engedékenységének megszüntetése is szükséges. Hozzátette, hogy Gérald Darmanin szokás szerint csak ködösít, de nem old meg semmit.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crime, france, gerald darmanin, gregory doucet, insecurity, la guillotiere, lyon, no-go zone