Egymást ölik a migránsok a balkáni útvonalon

Egymást ölik a migránsok a balkáni útvonalon

Egyre több migráns várható a következő időszakban Szerbiába a Menedékkérőket Segítő és Védő Központ igazgatója szerint. A rendőrségi akciók ellenére továbbra is működnek az embercsempész útvonalak a balkáni útvonalon. A migránsok pedig egyre türelmetlenebbek, esetenként késsel és lőfegyverrel támadnak egymásra.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 16. 16:58

Migránsholttest lőtt és szúrt sebekkel

Egy migráns holttestére bukkantak a nyugat-szerbiai Loznica környékén. A boszniai határ mentén fekvő település rendszerint hemzseg az illegális bevándorlóktól, akik a Drinán keresztül előbb Bosznia-Hercegovinába, majd Horvátországba igyekeznek eljutni. A most megtalált holttestet több lőtt seb és számos késszúrás nyoma borította. A rendőrségi tájékoztatás szerint a migránsok egymás közötti leszámolásáról van szó. Az eset egy elhagyatott gyárépület környékén történt, ahol gyakran megbújnak migránsok. A közelben élők közül többen is azt mondták, hallották a lövéseket. Egyikük a szerb sajtónak arról mesélt, nem csak illegális bevándorlókat, hanem más ismeretlen személyeket is lát az egykori üzemcsarnok környékén.

„Egyiküktől megkérdeztem, mit keres itt, hiszen nincs itt már semmi, amit ellophatna. Erre azt mondta, maradjak csendben, és nekem is lesz munka. Azt válaszoltam, engem nem érdekel, és tűnjön a szemem elől” – számolt be a találkozásról a helyi férfi.

Újraszerveződtek a csempészláncok

A migránsbandák az utóbbi hónapokban kevésbé vannak szem előtt Szerbiában, a rendőrök ugyanis begyűjtik és a befogadó központokba szállítják az utcákon kószáló vagy az erdőkben táborozó csoportokat. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a migránsok lemondtak volna a nyugat-balkáni útvonalról, csupán annyi történt, hogy az embercsempész bandák nagyobb figyelmet fordítanak a diszkrécióra. A Menedékkérőket Segítő és Védő Központ igazgatója szerint semmi jel nem utal arra, hogy csökkenne vagy megszűnne a migráció a következő időszakban. Sőt, számos olyan körülmény van, mely miatt újabb tömegek indulhatnak meg Szerbián keresztül az Európai Unió felé. Egyik ilyenként a törökországi földrengést említette, melynek nyomán sokak maradtak tető nélkül, kilátástalan gazdasági helyzetben. Rados Durovic hozzátette, bár a szerb–magyar szakaszon álló határkerítés feltartóztatja a migránsok áradatát, csak átmeneti eredményt jelent, ugyanis az unióba igyekvők a kerítés tövében maradnak, és folyamatosan ostromolják azt. A szakember szerint átfogóbb megoldásra van szükség a migráció problémájának rendezése kapcsán. Emlékeztetett, a múlt év vége óta a szerb rendőrség intenzív munkát végez, és sikerült neki megszakítani néhány embercsempész láncot, ezek azonban gyorsan újjászerveződtek.

„Szerbiának alkalmazkodnia kell a körülményekhez, hatékony menekültügyi és befogadói rendszert kell kiépítenie. Ez eddig nem történt meg” – húzta alá Durovic a Beta hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette: a befogadóközpontokban biztosítják a migránsok alapvető ellátását, ugyanakkor nem rendezik a státuszukat, vagyis nem tisztázzák a megfelelő módon, hogy ki honnan érkezett, kinek van joga menekültstátuszhoz, és kinek nincs.

Egyre gyorsabbak és szervezettebbek

A Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság adatai szerint 2022-ben az ország területén lévő befogadóközpontokban 124 127 migránst vettek nyilvántartásba. Az illegális bevándorlók átlagosan 16 napot töltenek az ország területén. Egy évvel korábban ez még 30, 2020-ban pedig 36 nap volt – tájékoztat a hivatalos szerv.

Mindez azt mutatja, hogy a migránsok egyre gyorsabban és egyre gyakorlottabban jutnak át Szerbián.

A főbiztosság adatai szerint egyébként a legtöbben továbbra is Afganisztánból érkeznek, a migránsok teljes számának 36 százalékát teszik ki. Őket a szíriaiak, a pakisztániak, a marokkóiak és az indiaiak követik a hivatalos statisztikák szerint. A Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság közleményében ugyanakkor azt is leszögezik, hogy a 124 ezer regisztrált migráns közül csupán 10-en kaptak menekültstátuszt Szerbiában.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

croatia, migrant, migration, serbia