Egyre kevésbé hisznek az EU-s csatlakozásban Észak-Macedóniában

Egyre kevésbé hisznek az EU-s csatlakozásban Észak-Macedóniában

Jelentős azok aránya, akik szerint a balkáni ország nem lesz az Európai Unió tagja. Az állam lakosainak csak mintegy harmada gondolja úgy, hogy valaha is az EU részei lehetnek.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 4. 10:13

Nem mindig találkozik a lakosság és a kormány álláspontja

Az MKD.mk macedón honlap által közzétett közvélemény-kutatás adatai szerint az emberek 33,8 százaléka véli úgy, hogy az ország beléphet az Unióba, míg 55,7 százalék szerint erre nem kerül sor. Nem is véletlen, hogy egyre kevesebben hisznek a folyamat sikerességében, mert nagyon lassú ez a bizonyos út. Szkopje egyébként még 2004 márciusában nyújtotta be az európai uniós tagság iránti kérelmét, és 2005 decemberében kapta meg az uniós tagjelölti státuszt. Az EU több mint másfél évtizeddel később, 2022 júliusában tartotta meg az első kormányközi konferenciát Észak-Macedóniával.

kép: Screenshot

A balkáni ország csatlakozási folyamatát Bulgária akadályozta az elmúlt időszakban. Mint arról a V4NA korábban már beszámolt a szkopjei kormány tavaly a blokád elhárítása érdekében elfogadta azt a francia javaslatot, amelynek célja a balkáni ország uniós tagsági tárgyalásait akadályozó bolgár vétó elhárítása volt. A megoldás részeként Szkopjénak módosítani kell az alkotmányát, s több jogot kell adni a bolgár kisebbségnek.

A lakosság azonban úgy tűnik nem ért egyet ezzel a döntéssel. A macedónoknak csak mintegy 20 százaléka támogatja, hogy az ország alkotmányába beépítsék a bolgárok jogait, pedig ez az alapvető elvárás Brüsszel részéről, hogy csatlakozási fejezeteket nyithasson Szkopje. A lakosság mintegy fele, vagyis 48,7 százaléka ellenzi az alkotmány ilyen irányú módosítását. A felmérés azonban arra is rámutat, hogy az ellenzők egy része viszonylag könnyen meggyőzhető lenne. 42 százalék ugyanis hajlandó lenne elfogadni az alkotmány ilyen irányú változtatását, amennyiben az Európai Unió szilárd garanciákat biztosítana a macedón nyelv és identitás megőrzésére.

10-ből csak 1 ember hisz abban, hogy jó irányba mennek a dolgok az országban

Amellett, hogy egyre nagyobb a szkepticizmus az ország európai útjával kapcsolatban, a saját kormányuk munkájával sem elégedettek a macedónok.

A február első napjaiban végzett kutatás szerint

az emberek csaknem kétharmada (62,3 százalék) véli úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok Észak-Macedóniában. Ezzel szemben 10 állampolgárból mindössze 1 gondolja úgy, hogy jó irányba halad az ország, míg a lakosság negyede, azaz 24 százaléka szerint a legjobb indulattal is csak egy helyben toporgás tapasztalható.

Az emberek többségének véleménye szerint Észak-Macedóniában jelenleg a legnagyobb problémát a gazdaság teljesítőképességének csökkenése jelenti. A megkérdezettek 51,1 százalék véli így. A balkáni ország lakosai eközben borúlátóak a saját helyzetükkel, s jövőjükkel kapcsolatban is.

A felmérés szerint mindössze 20 százalékuk várja azt, hogy a közeljövőben javulhat az életszínvonala. Az állampolgárok kétharmada ugyanakkor teljesen negatív jövőképpel rendelkezik ezzel kapcsolatban, nem várnak javulást ebben a tekintetben sem.

A macedónok elégedetlenek az ország jogrendszerével, és annak működésével is. A megkérdezettek 21,4 százaléka szerint jelentős probléma a korrupció és a bűnözés is.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bulgaria, eu, integration, north macedonia, skopje