Egyre kevesebb zsidó érzi biztonságban magát az országban

Egy nemrég készült kutatásból kiderült, hogy a magukat zsidónak vallók 41 százaléka szerint kevésbé biztonságos ma zsidóként az USA-ban élni, mint egy évvel korábban.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 15. 18:02

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) által közzétett felmérése szerint a biztonságukat féltő zsidók aránya egy év alatt 10 százalékkal nőtt. A tavalyi évben több, nagy visszhangot kiváltó antiszemita támadás történt az Egyesült államokban, köztük egy texasi zsinagógában történt túszejtés, és több celeb is zsidóellenes képeket, illetve bejegyzéseket osztott meg a nyilvánossággal.

Emellett a felmérés szerint a 18-29 év közötti amerikai zsidók 85 százaléka tapasztalt már antiszemitizmust az interneten. Több mint egynegyedük, 26 százalékuk pedig azt mondta, hogy fizikailag is fenyegetve érzi magát.

A 2022-es felmérésben emellett ötből négy zsidó azt mondta, hogy az antiszemitizmus nőtt az elmúlt öt évben, a válaszadók közel fele szerint pedig a nyilvánosság egyre kevésbé veszi komolyan az antiszemita eseteket.

A megkérdezettek negyede mondta azt, hogy személyesen vagy a közösségi médiában közvetlenül is célba vették a felhasználók antiszemita megnyilvánulásokkal, három százalékuk pedig fizikai támadásról számolt be. Tízből közel négyen változtattak a viselkedésükön, hogy csökkentsék a biztonságukat fenyegető kockázatokat. Hasonlóképpen, tízből négyen arról számoltak be, hogy titkolják a vallásukat nyilvánosság előtt, például nem viselnek kipát.

Ted Deutch, az AJC vezérigazgatója a Newsweek című lapban azt írta, hogy az antiszemitizmus szintje elképzelhetetlenné vált. „A zsidóellenes gyűlölet már nem a peremvidéken működik; az amerikai társadalom, a politika, a szórakozás és a sport középpontjába került. A zsidó közösségre gyakorolt hatása ijesztő” – mondta a férfi. Deutch szerint a felmérés világossá tette, hogy „a zsidó közösségben sokan ma már kényelmetlenül és bizonytalanul érzik magukat a munkahelyükön vagy az egyetemen, egyszerűen azért, mert zsidók”.

Antiszemita incidensekről szóló hírek szinte naponta kerülnek felszínre az Egyesült Államokban. A hónap elején például számos antiszemita szórólapot osztogattak Atlanta külvárosában. Nemrég Doug Emhoff, Kamala Harris alelnök férje az ENSZ-be vitte az antiszemitizmus elleni kampányát, és számos nemzet diplomatáit sürgette, hogy szólaljanak fel a zsidókkal szembeni növekvő globális gyűlölet ellen, és hangsúlyozta, hogy „a hallgatás nem opció”.

Emhoff rámutatott, hogy a híres humoristák túl gyakran használják az antiszemitizmust olcsó nevettetésre, a magas rangú szórakoztatóművészek és politikusok nyíltan ontják magukból a fáradt antiszemita megjegyzéseket.

NAGYVILÁG

Címkék:

antisemitism, polls, united states of america