Egyre kevesebben járnak templomban az országban

A koronavírus miatti templom bezárások az Egyesült Államokban a mai napig éreztetik a hatásukat, ugyanis egy nemrég készült felmérésből kiderült, hogy 2020 óta tendenciózusan csökken a rendszeresen templomba járók aránya.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 19. 09:47

New York, Wisconsin, Kentucky, Kansas, Mississippi, Tennessee, Michigan, Kalifornia, New Jersey, Washington, D.C. és még sok más állam és település döntött úgy a világjárvány idején, hogy bezárják a templomokat, aminek máig érződik a hatása, ugyanis az istentiszteleti helyek látogatottsága csökkenő tendenciát mutat Amerikában.

Az elmúlt két évben megugrott azoknak az amerikaiaknak a száma, akik soha nem járnak vallási szertartásokra, derül ki egy felmérésből. A jelentés szerint most már nagyjából minden harmadik amerikai arról számol be, hogy soha nem jár vallási szertartásokra, és a változás leginkább a fiatal felnőttek körében volt megfigyelhető, bár a vallási identitás többnyire stabil maradt.

A tanulmány szerzője, Dan Cox szerint a világjárvány következtében tett intézkedések voltak azok, amelyek valószínűleg néhány embert kitaszítottak az egyházból.

„A koronavírus-járvány előtt, az amerikaiak 75 százaléka számolt be arról, hogy évente legalább egyszer részt vett vallási szertartásokon, köztük körülbelül egynegyedük, 26 százalékuk rendszeresen. 2022 tavaszára a lakosság nagyjából kétharmada számolt be arról, hogy évente legalább egyszer részt vesz vallási szertartásokon”.

Összességében a liberálisok azok, akiknél a legmeredekebb csökkenés volt látható azok számában, akik járnak templomba. A liberálisok 46 százaléka, és a 30 év alattiak 43 százaléka hagyja ki leginkább az istentiszteletet, és náluk csökkent a legnagyobb mértékben a templomba járási arány. Ezzel szemben a konzervatívoknak csak 20 százaléka, a 65 év felettiek 23 százaléka, és a házasok 28 százaléka állította azt, hogy soha nem jár istentiszteletre.

NAGYVILÁG

Címkék:

church, united startes of america