Egyre kevesebben támogatják a bevándorlást az Egyesült Államokban

Egy közvélemény-kutatás szerint bizonyos csoportok esetében több mint 20 százalékkal csökkent a bevándorlás támogatása mindössze 2 év alatt.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 11. 11:42

A Gallup közvélemény-kutató cég augusztus elején hozta nyilvánosságra új felmérését, ami szerint az utóbbi években a bevándorlás csökkentését továbbra is a republikánusok támogatják leginkább, akiknek a 69 százaléka ellenzi a migrációt. Ez 21 százalékpontos növekedés 2020 júniusa óta, amikor 48 százalékot mért az intézet.

A bevándorlással szembeni ellenállás a demokraták és a függetlenek körében is emelkedett: a függetlenek körében öt százalékponttal, 33 százalékra, a demokraták körében pedig négy százalékponttal, 17 százalékra.

Bár sok médium és közvélemény-kutató a migrációt a kultúrharc egyik kérdésének minősíti, a legtöbb amerikai számára ez egyúttal anyagi kérdés is.

Évente nagyjából 4 millió fiatal amerikai kezd el dolgozni. Joe Biden elnök és progresszív képviselői azonban üdvözölték a déli határon keresztül beáramló nagyjából 2 millió ember érkezését az Egyesült Államokba, a nagyjából 1 millió legális bevándorló és a hasonló vízummal rendelkező munkavállalók éves beáramlása mellett.

Összességében ez azt jelenti, hogy két amerikaira legalább egy új bevándorló jut a megüresedett munkahelyek betöltéséért folyó verseny során. Nebraskában például az üzleti csoportok több bevándorlót követelnek, mert Donald Trump elnök migrációs megszorításai csökkentették a munkaerő-kínálatot, és arra kényszerítették a munkaadókat, hogy magasabb béreket fizessenek.

NAGYVILÁG

Címkék:

democrats, migration, republicans, united states of america