Egyre kevesebben támogatják Ukrajna segélyezését

Egy nemrég nyilvánosságra hozott felmérés szerint a lakosság kevesebb mint fele, egész pontosan 48 százaléka támogatja Ukrajna segélyezését.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 7. 13:51

Hétfőn a Chicagói Globális Ügyek Tanácsa közzétette az ukrajnai háborúról készített legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményeit, amely szerint csökken a Washingtonból Kijevnek küldött segélyek támogatottsága.

Míg a megkérdezettek többsége támogatását fejezte ki a háború sújtotta országnak, addig azok aránya, akik egyetértettek azzal, hogy a segítséget addig kell nyújtani, ameddig szükséges, a háború kezdete óta először 50 százalék alá csúszott.

A november 18. és 20. között készült felmérés szerint az amerikaiak 48 százaléka gondolja most úgy, hogy az Egyesült Államoknak amíg szükséges, támogatnia kellene Ukrajnát, szemben a júliusi 58 százalékkal. A demokraták a republikánusoknál kétszer nagyobb arányban, 61, illetve 33 százalékkal támogatták a soha véget nem érő segélyezést, még akkor is, ha ez azt jelentené, hogy az amerikai háztartásokat magasabb benzin- és élelmiszerárakkal kellene sújtani.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államoknak sürgetnie kellene-e Ukrajnát, hogy a lehető leghamarabb békét kössön Oroszországgal, hogy elkerülje az amerikai háztartások megnövekedett költségeit, 47 százalék válaszolt igennel, szemben a júliusi 38 százalékkal.

A válaszadók többsége szerint az Egyesült Államoknak növelnie kellene az Oroszországgal szembeni gazdasági és diplomáciai szankciókat, fegyvereket és katonai szállítmányokat kellene küldenie Ukrajnába, és be kellene fogadnia a konfliktus által érintett menekülteket. Azt az elképzelést azonban, hogy az Egyesült Államoknak csapatokat kellene küldenie, elutasította a válaszadók többsége.

Az utóbbi időben számos prominens republikánus aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy hová tűnt a 19,3 milliárd dollárnyi amerikai segély. Novemberben Marjorie Taylor Greene képviselő az összes támogatás ellenőrzését követelte, hogy kiderüljön, pontosan ki, mennyit és milyen körülmények között kapott a pénzekből.

NAGYVILÁG

Címkék:

polls, ukraine, united states, war in ukraine