Egyre nehezebb lőszerekkel ellátni Ukrajnát

Egy nemrég nyilvánosságra hozott jelentés szerint az Egyesült Államok nem tudja kielégíteni Ukrajna lőszerkészleteit, ezért a folyamatosan fogyó tartalékokból adnak az országnak.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 26. 12:59

A nemrég nyilvánosságra került információk szerint a Scranton Army Ammunition Plant lőszergyár – amely a Pentagon több milliárd dolláros fegyverkezési tervének egyik zászlóshajója, és aminek célja a lőszer- és felszerelésgyártás modernizálása és felgyorsítása – nem tudja tartani a tempót a túlságosan gyorsan növekvő kereslettel. A lőszergyárnak ugyanis az utóbbi időszakban nemcsak Ukrajna támogatása érdekében kellett lőszereket gyártania, hanem tartalékokat is kellett képeznie, hogy az Egyesült Államok készen álljon egy esetleges konfliktusra Kínával.

Az ukrajnai invázió kiürítette az USA és az európai szövetségesek 155 mm-es lövedékkészletét, így azok felkészületlenül maradtak egy nagyobb és folyamatban lévő hagyományos szárazföldi háború támogatására.

Elemzők már tavaly is figyelmeztettek a közelgő ellátási problémákra. A csökkenő kínálat miatt azonban most riasztották a Pentagont. A hadsereg most azt tervezi, hogy milliárdokat költ országszerte lőszergyárak fejlesztésére. A tervet az elmúlt 40 év legjelentősebb átalakításának nevezik.

Eddig az Egyesült Államok több mint 35 milliárd dollár értékben biztosított fegyvereket és felszereléseket Ukrajnának. A nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerek lőszereit, precíziós légibombákat, TOW irányított rakétarendszereket, AT-4 páncéltörő fegyverrendszereket, páncéltörő aknákat és romboló lőszereket mind a Pentagon készleteiből adták át Ukrajnának, hogy felgyorsítsák az frontvonalakra történő szállítást.

A támogatást az elnöki felhatalmazás tette lehetővé. A 155 mm-es lövedék az egyik leggyakrabban kért és szállított tétel a fejlett légvédelmi rendszerek, nagy hatótávolságú rakéták és harckocsik mellett. A lövedékek kulcsfontosságúak Ukrajna harcában.

A közel jövőben a magasabb termelési arányok mellett sem tudja az Egyesült Államok feltölteni a készleteit, vagy felzárkózni az ukrajnai felhasználási ütemhez, ugyanis a tisztviselők becslése szerint az ukrán hadsereg naponta 6000-8000 lövedéket lő ki. Ami azt jelenti, hogy az Ukrajna által kilőtt kétnapi lövedékmennyiség megfelel az Egyesült Államok háború előtti havi termelésének.

NAGYVILÁG

Címkék:

biden administration, capacity, ukraine war, united states of america