Egyre több a városi rodeó, súlyos sérült és halálos áldozat is volt – videó

Egyre több a városi rodeó, súlyos sérült és halálos áldozat is volt – videó

Több francia városban is problémát okoznak az illegális versenyek résztvevői, a közelmúltban több súlyos baleset is történt, ezért a belügyminiszter kemény fellépést és rendszeres ellenőrzést ígért.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 9. 16:12

Franciaország-szerte egyre több helyen zavarják a lakókat az utcákon versenyző motorosok és autósok. Toulouse-ban egy onkológiai kórház mellett versenyeznek már hetek óta rendszeresen, több tucatnyi autó és motor gyűlik össze minden hétvégén, a betegek a nagy zajtól nem tudnak nyugodtan pihenni sem.

A közösségi oldalakon több felvétel is látható, melyeken a kórház előtti útszakaszon versenyeznek és driftelnek az autók, hatalmas zajt csapva.

@speedtoulouse #run #runsauvage #rasso💥💥 #rassotoulouse #voiture #popandbang #e36 #toulouse #ibizatdi💨 #bmw #driftcar #mazoutgang #drift #toulouse ♬ son original – Speedtoulouse31

A jelenségről beszámoló France3 értesülései szerint a rendőrök gyakran kimennek az illegális rodeók helyszínére és üldözőbe is vesznek egy-egy autót, de sokszor nem járnak sikerrel.

@speedtoulouse #rasso💥💥 #drift #bmw #toulouse #rassemblementvoiture #run #gambi #tuning #rasso #carsoftiktok ♬ PETETE – Gambi

Toulouse-ban eddig nem történt személyi sérülés, de ez sajnos nem minden városról mondható el, a Párizs közeli Pontoise-ban ugyanis augusztus 5-én, pénteken két gyerek súlyosan megsérült, mikor egy városi rodeóban részt vevő motor elütötte őket. Egyikük, egy 10 éves kislány élet és halál között van, olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, amik visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak. A gázoló elmenekült a helyszínről, de a La Dépêche nevű helyi lap úgy tudja, hogy másnap önként feladta magát a rendőrségen.

Nem ez volt a hétvége egyetlen súlyos balesete, az ország nyugati felében lévő Gironde megyében szintén városi rodeózás közben megsérült két tinédzser, egyiküket, egy 14 éves fiút súlyos sérülésekkel szállították kórházba, írja a France Bleu. A lap értesülései szerint a baleset egy privát úton történt, ahol egy tucatnyi kamasz versenyzett motorral, a két sérült is résztvevő volt.

Június elején Rennes városában tragédia történt, amikor egy városi rodeó során elgázoltak egy 19 éves fiatalt, a fiú belehalt a sérüléseibe. A történtekről beszámoló France Bleu úgy tudja, hogy a motor sofőrje is súlyosan megsérült, illetve volt egy mindössze hat éves utasa is, aki karcolásokkal megúszta a balesetet. A motort a sofőr barátai elvitték a helyszínről, a rendőrség azóta sem találta meg.

A francia törvény bünteti a városi rodeózást, az elkövetőket akár egy év szabadságvesztéssel és 15 000 euró pénzbírsággal is sújthatják és a hatóságok az utóbbi időben nagyobb hangsúlyt is fektetnek a vadmotorosok kézre kerítése érdekében. Gérald Darmanin belügyminiszter elmondása alapján az utóbbi 2 hónapban 8000 ellenőrzést hajtottak végre, 1200 személyt letartóztattak és 700 járművet foglaltak le, augusztusban pedig további 10 000 akciót terveznek. A belügyminiszter szerint erre azért van szükség, mert a városi rodeózás bűncselekmény, ami sérültekkel, sőt, olykor halálos áldozatokkal jár és az áldozatok gyakran gyerekek, ahogy az Pontoise-ban is történt.

A hatóságok úgy vélik, hogy elrettentő módszer lehetne, ha a lefoglalt járműveket megsemmisítenék és néhány városban ezt is teszik, ám a France2 értesülései szerint ez korántsem egyszerű folyamat. Marseille-ben például az egyik rendőrőrs alagsorában egy éve áll több mint 150 lefoglalt motor, ám roncstelepre küldésükről csak az igazságszolgáltatás dönthet. Rendkívül hosszú és bonyolult folyamatról van szó, mivel először megpróbálják megkeresni a tulajdonost, ami nem egyszerű, az Unité SGP Police rendőrszakszervezet főtitkárának elmondása alapján ugyanis sok esetben lopott járművekről van szó és a motor megsemmisítésére csak azt követően kerülhet sor, hogy az illetékesek gazdátlanná nyilvánítják.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

accidents, crime, destruction, france, gerald darmanin, interpellation, sized vehicles, urban rodeo