Egyre több államban korlátoznák a gyermekek nemváltását

A republikánus törvényhozók 11 amerikai államban nyújtottak be olyan törvényjavaslatokat, amelyekkel betiltanák a gyermekek nemváltását, és a pubertásgátló gyógyszerek használatát a kiskorúakon.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 12. 16:14

Több mint húsz olyan törvényjavaslatot nyújtottak be az Egyesült Államokban a 2023-as állami törvényhozási ülésszak kezdetére a republikánus törvényhozók, amelyek célja a gyermekek nemváltoztatásának kriminalizálása.

A republikánus politikusok a fiatalok úgynevezett nemi megerősítő ellátásának betiltására törekszenek, mivel a kezelés eredményességét nem támasztják alá bizonyítékok, illetve az utóbbi időben kiderült, hogy a beavatkozások visszafordíthatatlanok, és egyre több ember bánja meg, hogy gyermekkorában megváltoztatta a nemét.

Kansas, Kentucky, Missouri, Montana, New Hampshire, Oklahoma, Dél-Karolina, Tennessee, Texas, illetve Utah és Virginia állam törvényhozó testületeinek asztalán szerepel a javaslat, amivel meg kívánják védeni a gyermekeket egy olyan eljárástól, amit egy gyermeksebész nemrég „rendkívüli orvosi atrocitásnak” nevezett.

A dél-karolinai és kansasi törvényhozók meg akarják tiltani az orvosoknak, hogy 21 év alattiakon kísérleti nemváltoztatásokat hajtsanak végre, míg Oklahomában hasonló jogszabály tiltaná a nemváltoztatásokat minden 26 év alatti fiatal számára.

A nemváltással foglalkozó központok által végzett beavatkozások közé tartoznak a kísérleti pubertásgátlók, és a keresztnemű hormonokkal való kezelés is, amelyek kombinációja a feltételezések szerint meddővé teszi a fiatalokat. A gyógyszeres kezeléseket pedig a kétoldali masztektómia és a méheltávolítás, vagy a sebészi kasztráció és a péniszamputáció követi, amelyek szintén meddőséget és sok esetben a szexuális funkciók teljes hiányát eredményezik.

Az orvosok már régóta tudják, hogy a serdülőkori agy 25 éves korig nem éri el a teljes érettséget, és bár nagyon gyakori, hogy a tinédzserek és fiatal felnőttek hajthatatlanul kijelentik, hogy soha nem akarnak gyermeket, egyetlen orvos sem végezne vazektómiát és petevezeték-elkötést egy olyan fiatalon, aki még az identitásfejlődés fontos szakaszában van.

Texasban például gyermekbántalmazásnak minősítenék a pubertásblokkolók és a keresztnemű hormonok felírását gyerekeknek.

Montanában John Fuller republikánus szenátor két külön törvényjavaslatot nyújtott be. Az első azt kívánja megtiltani az orvosoknak, hogy hormonális beavatkozásokat nyújtsanak 18 év alattiaknak, a második pedig a nemváltoztató műtétek betiltását javasolja 18 év alattiak számára, arra hivatkozva, hogy nincs bizonyíték arra, hogy több előnye van, mint kockázata. Arról azonban vannak statisztikák, hogy a műtétek után megugrik a betegek körében az öngyilkossági és halálozási arány.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) egyébként nemrégiben visszavonta támogatását és már nem ajánlja azt, hogy a gyermekorvosok végezzék el a nemváltoztató beavatkozások. Az AAP 2018-ban állásfoglalást készített, amelyben még támogatta a nemi diszfóriás fiatalok nemváltását. 2022-ben azonban a szakmai szervezet kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt állította, hogy a gyermekek túlnyomó többsége esetében nem javasoltak hormonális és sebészeti beavatkozások.

Más országokban is kezdik felismerni a kockázatokat. Svédország nemrégiben szakított a Transznemű Egészségügyi Világszövetség irányelveivel, miután az ajánlásaiban eltörölt minden alsó korhatárt a nemváltoztatásra vonatkozóan, és azt javasolta, hogy az országos szervezetek az eunuchot ismerjék el nemi identitásként.

NAGYVILÁG

Címkék:

childrens, gender change, gender ideology, united states of america