Egyre több az elszegényedett francia

Egyre több az elszegényedett francia

Egy felmérés szerint egyre rosszabb a francia gazdasági helyzet, a lakosság kétharmadának van elszegényedett ember a környezetében és sokaknak soha nem jelentett még akkora gondot a mindennapi kiadások fedezése, mint most. Még a gyerekek is érzik a problémát a saját társaik körében, minden második kiskamasz úgy látja, hogy több osztálytársának nem telik új ruhákra.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 10. 18:00

Mindössze pár hét telt el azóta, hogy a parlament nyári szünetét követően az augusztus 24-i minisztertanácsi ülést megnyitó beszédében Emmanuel Macron bejelentette, hogy vége a jólétnek és a gondtalan életnek, a súlyos válság okaiként az ukrán háborút és a rendkívüli szárazságot említette a francia államfő.

A francia lakosság ezt máris valóságként éli meg, a saját bőrükön tapasztalják ugyanis a pénzük elértéktelenedését és a vásárlóerő csökkenését.

Az egyik legnagyobb közvélemény-kutató cég, az Ipsos a Secours Populaire francia segélyszervezet megbízásából készített felmérést a francia gazdasági helyzetről és az eredmény több mint lehangoló, ugyanis ezelőtt még soha ennyi francia nem nyilatkozott úgy, hogy nehezére esik megbirkózni a napi kiadásokkal. A franciaországi szegénységről és létbizonytalanságról szóló tanulmány eredményei alapján a felmérésben részt vevő franciák 38 százaléka a saját bőrén tapasztalja az elszegényedést, ez az arány 8 százalékkal nőtt a tavalyi év adataihoz képest és egyre közelít a 2013-as csúcshoz, amikor a válaszadók 41 százaléka vallotta magát szegénynek.


A felmérésből az is kiderül, hogy egyre több francia közvetlen testközelből éli meg a pénztelenséget, a válaszadók 65 százaléka, tehát majdnem kétharmada ugyanis úgy nyilatkozott, hogy van a környezetében legalább egy olyan személy, aki szegénységben él, ez az arány 10 százalékkal több a tavaly végzett felmérés eredményénél.

Még ennél is aggasztóbb azonban, hogy egyetlen korábbi felmérés során sem voltak olyan sokan a franciák közül, akik úgy nyilatkoztak volna, hogy egyre nehezebben viselik a napi kiadásokat. A megkérdezettek 47 százalékának komoly problémát jelent, hogy évente legalább egyszer elmenjen üdülni, 45 százaléknak okoz gondot a közlekedési költségek kifizetése, 42 százalék egyre nehezebben vesz tanszereket és ruhát a gyermekeinek, 41 százalék küszködik a gáz-és villanyszámla kifizetésével és 37 százaléknak okoz komoly problémát az, hogy naponta friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon. Egytől egyig olyan számadatok, melyek alátámasztják, hogy Franciaországban egyre nagyobb kihívást jelent a lakosság számára az elszabaduló infláció.

A felmérés készítői megszólaltatták a 8 és 14 év közötti gyermekeket is és kiderült, hogy a francia kiskamaszok többsége tisztában van azzal, hogy a környezetében élő többi gyereknek nincs pénze. A megkérdezett gyermekek 71 százaléka úgy nyilatkozott, hogy néhány osztálytársa nem jár nyaralni, minden második francia tinédzser pedig azt tapasztalja, hogy sok iskolatársának nincs pénze új ruhára vagy cipőre.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

france, inflation, poverty, raising prices, survey