Egyre több diák visel vallásos öltözéket az iskolában, újabb tanárt ért halálos fenyegetés

Egyre több diák visel vallásos öltözéket az iskolában, újabb tanárt ért halálos fenyegetés

A második negyedévben csaknem 150 esetben fordult elő, hogy a tanulók öltözködésükkel megsértették az iskolában a vallási jelképek viseléséről szóló törvényt, az oktatási miniszter országos szinten kíván a problémával foglalkozni. A minap újabb tanár kapott halálos fenyegetést, miután nem engedte meg egy muszlim lánynak, hogy fejkendőt viselve kezdje meg az érettségi vizsgát.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 23. 10:26

Egyre nagyobb méreteket ölt Franciaországban a vallási öltözékek oktatási intézményekben való viselése, ami – a CNews hírportál számára készített felmérés alapján – a lakosság 75 százalékát aggodalommal tölti el.

A cikkből az is kiderül, hogy a válaszadók életkorát tekintve igen nagy különbségek vannak. A fiatalabb korosztály tagjai azok, akik a legkevésbé aggódnak a vallásos ruhák iskolákban való viselése miatt, beleértve a muszlim fejkendőt is. A 18 és 24 év közöttiek 58 százaléka nem aggódik emiatt, szemben a 65 év feletti válaszadókkal. Ennek a korosztálynak ugyanis a túlnyomó többsége, 87 százaléka válaszolta, hogy nyugtalanítja a jelenség.

A politikai hovatartozás tekintetében is lényeges eltérések vannak a válaszadók véleményében

A jobboldali Éric Zemmour által alapított Reconquête (visszahódítás) nevű párt szimpatizánsainak 100 százaléka válaszolt igennel arra kérdésre, hogy aggódik-e amiatt, hogy a franciaországi iskolákban egyre több diák visel vallásos öltözéket. A többi jobboldali párt támogatói szintén ezen a véleményen vannak, a republikánusok szavazóinak 95 százaléka is Zemmour táborához hasonlóan vélekedik a témáról. Emmanuel Macron szavazói szintén magas arányban így gondolkodnak, 84 százalékuk ugyanis aggódik a jelenség miatt, de a szocialisták támogatóinak a 70 százaléka is ezen a véleményen van. A baloldali Jean-Luc Mélenchon vezette Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű párt szavazói aggódnak a legkevésbé amiatt, hogy az iskolákban egyre gyakrabban viselnek a tanulók vallásos öltözéket, de még így is több, mint a szavazótábor fele, 58 százalék szerint ez igenis aggasztó.

A cikkből az is kiderül, hogy az utóbbi időben egyre gyakoribb jelenségről van szó. A Központi Területi Hírszerző Szolgálat (SCRT) által a minap nyilvánosságra hozott feljegyzések alapján 2022 második negyedévében 144 alkalommal sértették meg a franciaországi iskolákban a szekularizmusról szóló törvényt. Az idei év első három hónapjában 97 ilyen eset történt, ami 48 százalékkos növekedést jelent mindössze néhány hónap alatt. Még szembetűnőbb a különbség, ha azt vesszük alapul, hogy 2018-ban egész évben összesen 150 ilyen jellegű incidenst jegyeztek fel a hatóságok.

A vallásos ruhadarabok viselése tehát egyre jobban terjed és egyre több esetben sértik meg a tanulók az állami iskolákban viselt vallási szimbólumokról szóló 2004-es törvényt, mely egyértelműen kimondja, hogy az állami fenntartású oktatási intézményekben tilos olyan jelképek, feliratok vagy ruhák viselése, amelyekkel a tanulók szemmel láthatóan kifejezik vallási hovatartozásukat.

A CNews kitér arra is, hogy ilyen esetben akár fegyelmi eljárást is kezdeményezhetnek a diákkal szemben.

Megkérdezték a jelenségről a pár hete kinevezett oktatási minisztert, Pap Ndiaye-t is, aki azt mondta, hogy országos szinten is meg kell vizsgálni a vallásos öltözékek jelenlétét a francia iskolákban.

A témával kapcsolatban újra fellángolt a vita a minap, amikor a párizsi Charlemagne gimnázium egyik tanára nem engedte az egyik diáknak, hogy muszlim fejkendőt viselve lépjen be az iskolába. A történtekről beszámoló Le Figaro nevű lap értesülései szerint a diáklány többszöri figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó levenni a fejkendőjét, holott felhívták rá a figyelmét, hogy a törvény értelmében az állami iskolákban tilos a szembetűnő vallási jelképek viselése. A diák és a tanár között szóváltás alakult ki, a történtekről pedig a diáklány egyik barátja is beszámolt a Twitteren. Bejegyzésében iszlamofóbnak nevezte a tanárt. A hír gyorsan terjedt a világhálón és a szóban forgó tanár

több halálos fenyegetést is kapott.

A pedagógus feljelentést tett, így az ügyben nyomozás indult halálos fenyegetés, online erkölcsi zaklatás és a tanár életének veszélyeztetése miatt, ugyanis a posztoló közzétette a tanár nevét és fényképén a közösségi oldalon.

A lány barátja azóta törölte a Twitter fiókját és azzal együtt a bejegyzést is, időközben pedig megszólalt a történtekről maga a diáklány is. Elmondása alapján csak késve tudta elkezdeni az érettségi vizsgát, annak ellenére, hogy a tanár kérésének eleget téve levette a fejkendőjét. Arról is beszámolt, hogy a tanár agresszív volt vele és nyilvános helyen megszégyenítette, kiabált vele.

A párizsi tankerület is reagált az esetre, teljes mértékben elítélik a tanárt ért támadásokat és fenyegetéseket és maximálisan támogatja a zaklatásnak kitett dolgozókat. A sajtó felhívta rá a figyelmet, hogy az eset kísértetiesen hasonlít a 2020 októberében meggyilkolt Samuel Paty történetére. Mint az ismeretes, a tanárt az egyik diáklány panaszolta be otthon, miután konfluktusba kerültek az iskolában. A diáklány apja valóságos hadjáratot indított a tanár ellen az interneten, amiért megmutatta a tanulóknak a Charlie Hebdo nevű magazinban annak idején közzétett Mohamed karikatúrákat. A felvételre felfigyelt egy 18 éves csecsen radikális iszlamista terrorista, Abdoullakh Anzorov, aki a nyílt utcán fényes nappal lefejezte a szóban forgó tanárt.

Felfigyelt a történekre Éric Zemmour jobboldali politikus is, aki azt írta a Twitteren, hogy a halálosan megfenyegetett tanár veszélyben van és rendőri védelem alá helyezését kérte a hatóságoktól.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, religious symbols, schools, secularism