Egyre több franciának okoz gondot a szárnyaló infláció

Egyre több franciának okoz gondot a szárnyaló infláció

Egy felmérés szerint a franciák 73 százaléka úgy érzi, az utóbbi hónapokban gyengült a vásárlóereje, ez egy év alatt 16 százalékos emelkedést jelent. Az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus egy interjúban arról beszélt, hogy az élelmiszerek esetében különösen a frissárukat és a zöldségeket érinti a drágulás.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 17. 16:56

Egyre rosszabb a francia lakosság vásárlóereje, derül ki abból a felmérésből, melyet az Elabe Intézet készített a BFMTV számára. A felmérés rámutat, hogy minden társadalmi réteget érint az infláció, a magas beosztásban dolgozók 76, az alkalmazottak 73, a 35 év alattiak 67 és a 65 év felettiek 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy érzi a pénztárcáján a drágulást. Az árak emelkedésével egyenes arányban egyre több franciának meg kell húznia a nadrágszíjat és le kell mondania bizonyos dolgokról, a válaszadók 85 százaléka úgy nyilatkozott, hogy spórolásra kényszerül.

A felmérésből kiderül, hogy a franciák 51 százaléka a bevásárláson spórol és szintén 51 százalék kénytelen volt lemondani arról, hogy étterembe vagy moziba járjon, utóbbiak 19 százalékkal többen vannak, mint tavaly ilyenkor.

Szintén jelentős mértékben, 13 százalékkal, 48 százalékra nőtt azoknak a franciáknak a száma, akik lemondtak a nyaralásról, 39 százalék pedig már nem vesz meg a boltban bizonyos termékeket. A franciák a rezsin is kénytelenek spórolni, a válaszadók 37 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott, hogy nem fűti fel kellőképpen az otthonát, így takarékoskodik az energiával.

Összességében a francia lakosság 80 százalékának vissza kellett fognia a kiadásait legalább egy, a fentiekben említett területen és mindössze 20 százalék azoknak az aránya, akiknek nem kell ilyen lépéseket tenniük.

Bár a francia kormánynak az elmúlt hónapokban voltak olyan intézkedései, melyekkel a vásárlóerőt kívánták megvédeni, a megkérdezettek 47 százaléka úgy gondolja, hogy ez nem segít. Ráadásul ez az arány is emelkedőben van, mivel a legutóbbi, szeptember végén készült felmérés alkalmával még csak a válaszadók 39 százaléka volt ezen a véleményen. A felmérésben részt vevők mindössze 8 százaléka érzi úgy, hogy a kormány által bevezetett intézkedések ténylegesen javítanak a vásárlóerőn, ez az arány az előző felmérés alkalmával még 4 százalékkal magasabb volt.

Ami a válaszadók politikai hovatartozását illeti, az ellenzéki Marine Le Pen szavazói a legkritikusabbak a francia kormánnyal szemben, 59 százalék szerint ugyanis a vásárlóerő az intézkedések ellenére egyáltalán nem javul. Őket követik a baloldali koalíciót vezető Jean-Luc Mélenchon támogatói, itt 49 százalékos azoknak az aránya, akik szerint nem eredményes a kormány cselekvése az inflációval szemben. Ezzel szemben a kormánypárt szavazóinak többsége, 55 százalék úgy véli, hogy a kormány lépései jó irányba haladnak, ugyanakkor nem elegendőek.

A válaszadók életkorát tekintve is jelentős eltérések mutatkoznak a véleményekben. A legkritikusabb a 25 és 49 év közötti korosztály, itt ugyanis 55 azt a választ adta, hogy a helyzet egyáltalán nem javul, ez 14 százalékkal magasabb arány az előző felméréshez képest. Az 50 év felettieknél 43, a 18 és 24 év közöttiek esetében pedig 35 százaléka azoknak az aránya, akik szerint a francia kormány által hozott intézkedések nem javítják a vásárlóerőt.

Az egyre növekvő inflációról beszélt a BFMTV-nek az egyik legnépszerűbb francia jobboldali politikus, Marine Le Pen, aki az interjúban elmondta, hogy bár éves szinten 6,2 százalékos az infláció az országban, a franciáknak mégis egyre nagyobb gondot okoz a bevásárlás, mert az élelmiszerek esetében 12 százalékos az infláció, a friss áruk 17, a zöldségek pedig 34 százalékkal drágultak az utóbbi időben. Az ellenzéki politikus kihangsúlyozta, hogy ma már egy vásárlás alkalmával a francia lakosok nem tudják megtölteni a bevásárlókosarat a nagy mértékű drágulás miatt, Le Pen ezért nem csak az üzemanyagra, hanem az élelmiszerek áraira vonatkozó intézkedéseket is bevezetne.

Franciaország egyik legnagyobb áruházláncának elnöke, Michel-Édouard Leclerc is nyilatkozott a kialakult helyzettel kapcsolatban, elmondása alapján karácsonyig még élénk marad a piac, de az ünnepek utáni időszakban, januárban és februárban jelentős mértékben elszabadulhat az infláció, a szakember ezért recessziótól tart. Leclerc azt is kiemelte, hogy egy évvel ezelőtt az elsők között volt, aki az infláció veszélyére felhívta a figyelmet, holott akkor még nyoma sem volt az orosz-ukrán háborúnak.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, high prices, inflation, purchasing power, renunciation, survey