Egyre többen ellenzik a szankciókat a Balkánon

Egyre többen ellenzik a szankciókat a Balkánon

A macedónok csaknem kétharmada nem ért egyet az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciókkal. Ennél is többen vannak azok, akik szerint nem lenne szabad fegyverekkel támogatni Ukrajnát. Nemcsak Észak-Macedóniában vannak többségben azok, akik ellenzik a büntetőintézkedéseket a Balkánon. A szerbek ugyancsak így vélekednek. 

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 25. 12:12

A felmérés szerint nem elég bölcs a szkopjei kormány külpolitikája

Észak-Macedónia állampolgárainak többsége elégedetlen az ország ukrajnai háborúval kapcsolatos külpolitikáját illetően, és nem támogatják a szkopjei kormány döntését, miszerint szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben. Ezt mutatja a legfrissebb közvélemény-kutatás, amelyet az MKD.mk oldal közölt.

Arra a kérdésre, hogy Észak-Macedónia bölcs külpolitikát folytat-e az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, a válaszadók 51,2 százaléka nemleges választ adott, 25,7 százalék mondott pozitív értékelést, míg 23,2 százalék nem válaszolt.

kép: Screenshot

Az állampolgárok jelentős többsége nem helyesli az Észak-Macedónia által Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat. A közölt adatok szerint a lakosság 62 százaléka ellenzi a büntetőintézkedéseket, még a 20 százalékot sem éri el azok száma, akik támogatják azt, 17 százaléknak nem volt véleménye a kérdéssel kapcsolatban.

kép: Screenshot

Még többen ellenzik a balkáni országban, hogy Szkopje fegyverekkel támogassa Ukrajnát. A megkérdezett lakosok több mint 70 százaléka ellenzi, hogy Észak-Macedónia így segítse Kijevet.

kép: Screenshot

Az MKD.mk megállapítja, hogy az észak-macedón állampolgárok többsége nem elégedett a kormány külpolitikájával az ukrajnai és az oroszországi fejlemények kapcsán. Érdekesség, hogy nem csak a macedónok, de az országot alkotó más nemzeti közösségek, így az albánok, a szerbek és a törökök is elégedetlenek a döntéshozókkal. A reprezentatív felmérés 1200 személy megkérdezésével zajlott november 7. és 13. között.

A szerbek sem akarnak szankciókat

Ugyanakkor nemcsak Észak-Macedóniában vannak többségben azok, akik ellenzik a szankciókat a Balkánon. A szerbek ugyancsak így vélekednek. A belgrádi kormány viszont a szkopjeivel ellentétben nem vezetett be büntetőintézkedéseket Moszkvával szemben. Aleksandar Vucic államfő többször is leszögezte, országa önálló külpolitikát folytat, kiállt Ukrajna területi integritása mellett, de nem alkalmaz szankciókat Moszkvával szemben.

A CRTA civil szervezet legfrissebb felmérése szerint ebben egyetért az államvezetéssel a lakosság is. Mint arról már korábban is írt a V4NA, a kutatás azt mutatja, hogy a szerbiai lakosok 65 százaléka a nyugati hatalmakat (az USA-t, a NATO-t és az EU-t) tartja leginkább felelősnek a háborúért.

kép: Screenshot

A megkérdezettek 71 százaléka véli úgy, hogy a Nyugat nyomást gyakorol Belgrádra, hogy fordítson hátat Oroszországnak, ettől jóval kevesebben, mintegy 27 százaléknyian gondolják úgy, hogy az orosz vezetés erőlteti, hogy Szerbia hagyja el az EU felé vezető utat.

kép: Screenshot

10-ből 6 szerb ugyanakkor úgy véli, hogy akkor is meg kell tartania az országnak a jó viszonyát Moszkvával, ha emiatt le kell mondani az uniós tagságról. A szankciós politikát viszont teljesen elutasítják a szerbek. A lakosok mindössze 19 százaléka támogatja, hogy Belgrád büntetőintézkedéseket vezessen be Moszkvával szemben, 61 százalék pedig teljességgel ellenzi azt

kép: Screenshot

A CRTA munkatársai azt is megkérdezték a szerbektől, hogy vajon mit gondolnak, ha energiaellátási gondok, esetleg áramhiány lépne fel Szerbiában, várhat-e külső segítséget az ország. Az emberek ebben a kérdésben már megosztottak. 46 százalék szerint jönne a segítség, míg 48 százalék véli úgy, hogy senkire nem számíthatna a balkáni ország. Azok közül, akik azt mondták, hogy mégis csak kapna támogatást az ország, a többség úgy gondolja, hogy csak Moszkva segítene, ennél valamivel kevesebben gondolják, hogy Oroszország és az EU is segítene. Az egyedüli uniós támogatásban bíznak a legkevesebben.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

balkan, CRTA, macedonia, russia, sanction, serbia