Egyre zsúfoltabbak a francia börtönök, a rabok jelentős része külföldi állampolgár

Egyre zsúfoltabbak a francia börtönök, a rabok jelentős része külföldi állampolgár

Az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt a fogvatartottak száma, sokan a földön elhelyezett matracokon alszanak, a zsúfoltság pedig egyre több feszültséget szül a rácsok mögött. Az igazságügyi tárca adatai szerint a fogvatartottak negyede külföldi.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 2. 10:01

Aggasztó bűnügyi adatokat közölt a francia igazságügyi tárca. Franciaországban olyan mértékű a bűnözés, hogy mára zsúfolásig megteltek a francia börtönök, az igazságügyi minisztérium által közölt statisztika szerint ugyanis az országban 72 350 fogvatartott jut a 60 709 férőhelyre, ami 119,2 százalékos telítettséget jelent. A Le Figaro felhívja rá a figyelmet, hogy ezek az adatok kis híján elérik a 2020 márciusában feljegyzett abszolút rekord szintjét, a koronavírus kezdetén ugyanis összesen 72 575 fogvatartott volt Franciaországban.

Összesen 57 olyan francia börtön van, ahol kicsivel több mint 150 százalékos a kihasználtság. Három intézetben azonban még ennél is kritikusabb a helyzet, Carcassonne-ban 220,3 százalék a börtönsűrűség, Nîmes-ben 215 százalék, Bordeaux-ban pedig 207,7 százalék.

Ennek eredményeképp jelenleg 2053 rab a cellában a földön elhelyezett matracon alszik. A zárkák túlzsúfoltsága okán egyre nagyobb a feszültség a foglyok és a börtönőrök között.

Ami a fogvatartottak állampolgárságát illeti a téma igen felkapott volt az áprilisi elnökválasztást megelőző kampány idején. Több jobboldali jelölt is felhívta rá a figyelmet, hogy a bevándorlás egyenesen arányos a bűnözéssel, mivel a franciaországi börtönökben raboskodó elítéltek 22-25 százaléka külföldi.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crime and immigration, france, prisons, rising number of prisoners, saturation