Ellepték Franciaország utcáit a tüntetők, az államfő külföldről magyarázkodott – videók

Országszerte több mint egymillióan vonultak az utcára, hogy a nyugdíjreform ellen tiltakozzanak, Párizsban a szakszervezet közlése szerint 400 ezres tömeg vonult fel. Az államfő a sztrájk napján külföldön tartózkodott, de megszólalt a tüntetéssel kapcsolatban.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 19. 19:41

Döbbenetesen sokan, a rendőrség adatai szerint 806 ezren, a CGT szakszervezet szerint pedig 1,5 millióan vonultak ki az utcára Franciaország-szerte, hogy részt vegyenek a kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreform ellen szervezett tüntetésen, írja a Le Figaro nevű lap.

A fővárosban készült felvételeken jól látszik, hogy a felvonulás kiindulópontján, a párizsi Köztársaság téren olyan sokan gyűltek össze, hogy a tér teljesen feketévé vált.

A Nupes nevű baloldali koalíció vezetője, Jean-Luc Mélenchon abszolút sikerként könyvelte el a megmozdulást, azt írta a Twitteren, hogy az államfő elvesztette a megmozdulás első fordulóját és január 21-én folytatják az akciót Párizsban.

Ahogy az várható volt, persze nem volt a megmozdulás incidenstől és atrocitástól mentes. A TF1 számolt be róla, hogy

az energiaszektorban dolgozókat tömörítő FNME-CGT szakszervezet beváltotta korábbi fenyegetését és két városban is áramszünetet generált.

Amint arról a V4NA is beszámolt, a szakszervezet megfenyegette a nyugdíjreformot támogató politikusokat, hogy gondoskodni fognak róla, hogy az általuk vezetett minisztériumban vagy a városházán áramkimaradás legyen.

Ez be is következett, két településen, a Párizstól délre fekvő Essonne megye Massy nevű településén és a fővárostól délkeletre lévő Haute-Marne megye Chaumont nevű városának kormányépületében. Az áramszünet mintegy 1100 személyt érintett és a CGT szakszervezet elismerte, hogy ők állnak az akció mögött, a TF1 értesülései szerint az Enedis villamos energia közmű vállalat bejelentette, hogy feljelentést tesz a történtek miatt.

Ahogy az várható volt, a fővárosi tüntetésen is történtek összecsapások, a Bastille felé tartó tömegből néhányan sértegették és dobálták a rendőröket, akik egy idő után megrohamozták őket.

Kisvártatva előkerült a könnygáz is.

Megjelentek a tüntetők sorai között a szélsőbalos black bloc csoport tagjai is, akik rombolni kezdtek, buszmegállókat vertek szét Párizsban.

A Le Parisien rendőrségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a fővárosban 17 óráig 30 embert vettek őrizetbe tiltott fegyverviselés, zavargás és pirotechnikai eszközök, valamint könnygáz használata miatt.

Időközben megszólalt a megmozdulással kapcsolatban a Barcelonában tartózkodó Emmanuel Macron is. A francia államfő leszögezte, hogy véleménye szerint egy demokratikus módon bemutatott, érvényesített és mindenekelőtt igazságos és felelősségteljes reformról van szó, melyet a mindössze pár hónapja tartott elnökválasztási kampány során is ismertettek.

A francia elnök kiemelte, hogy nem lehet úgy tenni, mint ha nem lett volna választás pár hónapja.

Nyilatkozott a tüntetéssel kapcsolatban Olivier Dussopt munkaügyi miniszter is, aki az Rtl riporterének elismerte, hogy jelentős megmozdulásról van szó, hozzátéve, hogy meg kell hallgatni a január 19-i felvonulások üzeneteit. A miniszter kifejtette, hogy a nyugdíj egy olyan különleges téma, ami mindenkit érint, majd hozzátette, hogy a kormány valódi célja az, hogy minden munkavállaló egészségesen jusson el a nyugdíjkorhatár betöltéséig.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

demonstration, france, paris, police, violence