Kerülik a politikusok a no-go zónákat

Az ország politikusainak mindössze két százaléka él sebezhető, vagy bűnözés által sújtott területen. Egy politológus szerint ez azért probléma, mert "az elképzelés szerint a politikusoknak a lakosságot kellene képviselniük", de úgy lehetetlen, ha nem is ismerik az adott környéket.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 29. 13:26

Svédországban több mint ötszázezer ember él társadalmi és gazdasági szempontból kiszolgáltatottnak nevezett területeken – derül ki egy felmérésből. Ezek a területek általában bevándorlók által sűrűn lakottak, az emberek szokatlanul sokan és hosszú ideje munkanélküliek, és alacsony bevétellel rendelkeznek vagy segélyekből élnek. Ezekkel a területekkel kapcsolatban egy felmérés egy érdekességre is felhívja a figyelmet. Eszerint az őszi választásokon induló jelöltek közül mindössze 2 százaléka él ilyen helyeken. Anders Broman politológus szerint ez azért probléma, mert “az elképzelés szerint a politikusoknak a lakosságot kellene képviselniük”, úgy viszont lehetetlen, ha nem is ismerik az adott környéket.

A felmérés szerint nem csak az országos politikusok óvakodnak ennyire a no-go zónáktól, hanem az önkormányzati képviselők is. A 65 politikus közül akik Södertälje városi tanácsában ülnek, mindössze 5 él a veszélyeztetett területek egyikén.

A tömeges bevándorlást támogató politika következményeként a no-go zónák száma és a nagysága is folyamatosan nő Svédországban. A rendőrség ezeket a területeket kategorizálta, és egy teljesen új listát is készített arról, hogy egyes területek mennyire veszélyesek.

A rendőrség három kategóriába sorolta a listában szereplő, többségében migránsok által lakott területeket. A veszélyeztetett területeken alacsony társadalmi-gazdasági státuszú személyek élnek, ami lehetőséget ad arra, hogy a helyi bűnbandák befolyásolják a közösség életét.

Különösen sebezhető terület, ahol a lakosok nem hajlandók együttműködni a bűnüldöző szervekkel. Az áldozatokat és tanúkat rendszeresen megfenyegetik a környék bűnöző bandái. Ezeket a területeket gyakran úgy is jellemzik, mint “a rendőrség számára nehéz területek”.

A harmadik kategória az úgynevezett kockázatos terület, amely az előző két csoport között helyezkedik el a kockázatok tekintetében.

NAGYVILÁG

Címkék:

migration, no-go zone, politics, sweden