Emmanuel Macron személyesen találkozott Zelenszkij elnökkel – videó

Emmanuel Macron személyesen találkozott Zelenszkij elnökkel – videó

A francia államfő, a német kancellár és az olasz miniszterelnök az ukrán főváros lerombolt külvárosi részére látogatott. Ezt követően az ukrán elnöki palotába mentek, ahol Volodimir Zelenszkijjel tárgyaltak, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 16. 17:41

A kora reggeli órákban érkezett meg Kijevbe Emmanuel Macron francia államfő Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz miniszterelnök társaságában, a három politikus érkezését követően egy kijevi szállodába ment.

Amint arról a francia államfő a pályaudvaron röviden beszámolt, nem sokkal érkezésük után a politikusok ellátogattak egy háborús helyszínre, Kijev Irpin nevű külvárosába, oda, ahol márciusban megtorpantak az orosz csapatok. Emmanuel Macron méltatta az ukránok hősiességét, majd korábbi, Ukrajnában sokat kritizált kijelentésével kapcsolatban, amelyben azt hangoztatta, hogy Oroszországot nem szabad megalázni, kifejtette, hogy Franciaország a háború első napjától kezdve Ukrajna mellett áll.

Twitter-bejegyzése alapján Ukrajnának képesnek kell lennie ellenállni és győzni az orosz hadsereggel szemben.

Időközben csatlakozott a három politikushoz a román kormányfő is, majd együtt a kijevi elnöki palotába mentek, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadta őket. A francia államfő a háború kitörése óta 23 alkalommal beszélt telefonon az ukrán elnökkel, de személyesen csak most találkoztak először.

A német kancellár meghívására igent mondott Volodimir Zelenszkij, így az ukrán elnök is részt vesz majd a következő G7 csúcstalálkozón, melyet június 26. és 28. között tartanak a bajorországi Elmauban. Olaf Scholz köszönetet mondott a kijevi fogadtatásért és kijelentette, hogy az európaiak Zelenszkij oldalán állnak.

Reagált a Twitteren az európai vezetők kijevi látogatására Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnök is, aki béka, májashurka és spagetti imádónak nevezte a francia, német és olasz politikusokat és kifejtette, hogy ennek a látogatásnak semmi haszna és nem fogja Ukrajnát közelebb vinni a békéhez, hozzátéve, hogy az óra ketyeg.

Ami az ukrán elnökkel való egyeztetést illeti, előzetesen az az információ szivárgott ki, hogy a fegyverszállításokról, az Európai Unió felé történő ukrán nyitásról és a gazdasági szankciók felgyorsításáról tárgyalnak a politikusok.

Az eredetileg 14 órára ígért sajtótájékoztató végül jelentős késéssel, pár perccel fél 5 után vette kezdetét. Volodimier Zelenszkij ukrán elnök kezdte a beszédet, elmondta, hogy Ukrajna uniós tagjelöltsége történelmi jelentőségű esély az európai stabilitás megerősítésére és a 21. század első felének egyik legfontosabb döntése lehet.

Az ukrán elnök úgy véli, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziója egész Európa és annak értékei elleni agresszió, mellyel szemben csak közös európai álláspont lehetséges. Hozzátette, a támadó Oroszországnak meg kell értenie, hogy számára nincs más alternatíva, csak a békés megoldás.

A Le Figaro nevű lap értesülései szerint a találkozón részt vevő francia, német, olasz és román vezető megállapodott arról, hogy Ukrajna azonnali EU-tagjelölt státuszt kap, ezt az információt Emmanuel Macron is megerősítette beszédében.

A francia államfő bejelentette, hogy országa az eddig leszállított 12 Caesar önjáró tüzérségi ágyú mellé további hatot szállít Ukrajnába, amelyek lehetővé teszik az ukrán katonáknak, hogy hatékonyabban védekezzenek az orosz hadsereggel szemben.

Emmanuel Macron elmondása alapján Ukrajna számíthat Európa támogatására, hozzátéve, hogy Európa a háború első napjától kezdve egyértelműen megválasztotta, hogy melyik oldalon áll, a szabad és szuverén Ukrajna oldalán tiszteletben tartva a nemzetközi jogot és az Egyesült Nemzetek Alapokmányában foglalt elvek védelmét.

Emmanuel Macron bejelentése alapján Franciaország szakemberekből álló csapatot küld Ukrajnába a mészárlások helyszínére, hogy bizonyítékok gyűjtsenek annak érdekében, hogy meghatározzák Oroszország háborús bűnökért való felelősségét. A szakembereken kívül egy mobil DNS-elemző laboratóriumot is telepítenek Ukrajnába, amely nagy segítség lesz ebben a munkában, hozzátéve, hogy az Ukrajna ellen elkövetett atrocitások nem maradhatnak büntetlenül.

Emmanuel Macron ezt követően felszólította Oroszországot, hogy szüntesse meg az orosz haditengerészet által elfoglalt ukrán kikötők blokádját, valamint garantálja Ukrajna számára a gabonafélék exportálásának lehetőségét. Hozzátette, hogy jelenleg azon dolgoznak, hogy más szállítási útvonalak is elérhetőek legyenek erre a célra, különös tekintettel a Dunára Románián keresztül.

A francia államfő bejelentette, hogy a mozgósítás mindaddig megmarad, amíg szükséges, vagyis addig, amíg a béke vissza nem tér a szabad és független Ukrajnába. Humanitárius, gazdasági és katonai támogatást nyújtanak annak érdekében, hogy az ukrán katonák vissza tudjanak vágni az orosz hadsereg támadásaival szemben.

Beszéde zárásaként a francia elnök kijelentette, hogy Ukrajna nem esett el, sem a dicsősége, sem a szabadsága nem halt meg, írja a Le Figaro.

Volodimir Zelenszkij elmondása alapján Ukrajna készen áll azért dolgozni, hogy az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon, hozzátéve, hogy az ukránok már kiérdemelték a jogot, hogy erre az útra lépjenek és tagjelölti státuszt kapjanak.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

emmanuel macron, European Union, france, kiev, klaus iohannis, mario draghi, olaf scholz, volodimir zelensky