"Etnikai kisebbség" helyett "globális többség"

A londoni önkormányzat úgy döntött, hogy a befogadás jegyében az "etnikai kisebbség" kifejezést a "globális többség" szófordulattal fogja helyettesíteni. Miközben a városi tanács ezzel is befogadóbbá kívánja tenni a várost, addig egy londoni muszlim iskolában a gyerekeket olyan dalra tanították, amely radikális, zsidó-ellenes tanokat hirdet.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 30. 11:41

Egy londoni kerület helyi önkormányzati tisztviselői a politikai korrektség jegyében a jelenleg etnikai kisebbségi kategóriába sorolt embereket mostantól „globális többségként” fogják emlegetni. A Westminsteri Városi Tanács, amely London belső területeit irányítja, a „BAME” kifejezést, amely a „Black, Asian, and Minority Ethnic” kifejezés rövidítése, a „globális többség” kifejezéssel helyettesítik, miután a a jelenlegi terminológiát sorozatos kritika érte.

Az új kifejezést Rosemary Campbell-Stephens, a Leeds Beckett Egyetem aktivista-tanácsadója és szakmai munkatársa népszerűsítette, hogy a brit etnikai kisebbségeket arra ösztönözze, hogy gondoljanak úgy magukra, mint akik a Föld többségéhez tartoznak.

„Azokra az emberekre utal a kifejezés, akik feketék, afrikaiak, ázsiaiak, barnák, kettős származásúak, a déli féltekén délen őshonosak, vagy akiket etnikai kisebbségként neveztek” – magyarázta az aktivista, majd pedig megjegyezte, hogy világszerte ezek a csoportok adják a népesség körülbelül 80 százalékát, így ők alkotják a globális többséget”.

A Westminsteri Városi Tanács nem az első közintézmény, amely a globális többség kifejezést erőlteti. A Kelet-Londoni Egyetem például már hónapokkal ezelőtt nyilvánosan használta a közösségi médiában, míg a Northamptoni Egyetem 2020 óta büszkélkedhet a Globális Etnikai Többség Személyzeti Hálózattal. De az anglikán egyház is használja már a „globális többségi örökség” kifejezést.

Érdekesség, hogy a Westminsteri Városi Tanácsot a baloldali Munkáspárt irányítja, és gyakran panaszkodnak arra, hogy az európai származású emberek száma jelentősen kevesebb, vagy várhatóan jelentősen kevesebb lesz az általuk irányított területeken, mint például az ázsiai és afrikai származásúaké, így a fehérek képzik a valódi kisebbséget. Számszerűen Londonban egyébként már a színes bőrűek kerültek többségbe, így nem tartoznak kisebbséghez sem helyileg, sem globálisan.

A 2021-es népszámláláskor a fehér britek kategóriájába soroltak a főváros lakosságának mindössze 43,4 százalékát tették ki, ez az arány pedig már a 2011-es népszámlálás során is 50 százalék alatt volt.

Egyébként miközben a városi tanács az új kifejezéssel is befogadóbbá kívánja tenni a várost, addig egy londoni muszlim iskolában a gyerekeket olyan dalra tanították, amely radikális, zsidó-ellenes tanokat hirdet. A diákoknak egy iráni propagandavideóhoz tanítottak be egy népszerű, az iszlám apokalipszisről szóló dalt.

Az észak-londoni Iráni Iszlám Köztársaság Iskolájában (IRIS) több tucat nyolc és 15 év közötti gyereket filmeztek le, amint sorban állva szájról szájra mondták a szöveget, amelyben többek között hűségesküt tettek harcosként és szolgaként Mahdinak, egy messianisztikus síita alaknak, aki a muszlimok szerint, az idők végezetét fogja megjövendölni.

Kasra Aarabi, a Tony Blair Intézet Irán-programjának vezetője elmondta, hogy „a Mahdi-tan kultusza irányítja az iráni rezsim politikáját a síita muszlimok radikalizálása érdekében, ami különösen veszélyes a zsidókra nézve. Ez az eszme ízig-vérig antiszemita, mert azt vallja, hogy mielőtt a Mahdi visszatérhetne, Izraelt el kell pusztítani, és a világ összes zsidóját meg kell ölni”.

Ma a Mahdi prófécia megvalósításának és a zsidók megölésének eszközei közé tartozik a fegyveres erők, a ballisztikus rakéták, valamint az atomfegyverek használata is, ha Irán atomprogramja a tervek szerint halad. A mahdi katonai doktrínájának felemelkedése a legnagyobb fenyegetés a világ zsidó közösségeire és Izrael létezésére nézve – tette hozzá Kasra Aarabi.

A gyerekek emellett hűséget fogadtak Irán legfőbb vezetőjének, Khamenei ajatollahnak is, aki számtalanszor fenyegetőzött már azzal, hogy eltörli Izraelt a térképről.

Az állami Irán Sajtóhírügynökség üdvözölte a „Hello Commander” című dalt, és azt mondta, hogy „az új generációt az iszlám forradalom törekvéseire neveli, és arra ösztönzi őket, hogy őrzőként védjék meg ezeket az eszméket, ami egy lépésnek tekinthető a forradalom népszerűsítése felé az eljövendő generáció körében”.

NAGYVILÁG

Címkék:

critical race theory, diversity, Islam, london