Európában évek óta nem látott betegséget terjeszthetnek a migránsok

Európában évek óta nem látott betegséget terjeszthetnek a migránsok

A belga orvosok soha életükben nem találkoztak még azzal a betegséggel, amelyet a főváros melletti település egyik épületében tanyázó migránsoknál fedeztek fel. A környékbeli lakosok elmondása alapján teljesen megkeseríti az életüket a több száz bevándorló, akik hangoskodnak, koszosak és állandóan verekednek.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 5. 10:15

Áldatlan állapotok uralkodnak Brüsszel külvárosában, a Schaerbeek nevű településen, ahol október óta közel ezer migráns él a szövetségi pénzügyminisztérium egy üresen álló épületében, amelyet önkényesen foglaltak el.

A 7sur7 nevű lap számolt be róla, hogy a hajléktalan migránsok által elfoglalt épületbe lépve még a sokat látott és tapasztalt Médecins Sans Frontières (MSF, Orvosok Határok Nélkül) nevű civil szervezet orvosai is megdöbbentek a látottakon, az ingatlanban tartózkodó személyek közül ugyanis sokan olyan betegségekben szenvednek, amellyel a belga orvosok még soha nem találkoztak. A lap kiemeli, hogy több bevándorlónál is megállapították az orvosok a diftériát, ami a védőoltásoknak köszönhetően Európában már évekkel ezelőtt eltűnt, de sokan szenvednek tuberkulózisban és gyakori a rühesség is. Utóbbi az alapvető higiénia hiánya miatt alakulhatott ki, ami nem csoda, annak fényében, hogy milyen állapotok uralkodnak az épületben.

David Vogel, az MSF munkatársa szerint a rühesség egy olyan ördögi kör, amelyből szinte lehetetlen kikerülni az épületben lakóknak, mert hiába kezelik a migránsokat ellátó orvosok a tüneteket, a beteg előbb-utóbb visszatér az elfoglalt ingatlanba és vagy befekszik a fertőzött ágyba, vagy egy másik beteggel érintkezik, tehát az egész kezdődik újra.

A környéken lakók teljesen elkeseredtek a szomszédjukban tanyázó több száz hajléktalan, beteg, koszos és zajos migráns miatt, akik ráadásul rendszeresen balhéznak, elmondásuk alapján mindennapos a rendőri intézkedés. A 7sur7 egy korábbi cikkében arról is beszámolt, hogy az épületben tartózkodó migránsok gyakran tüzet gyújtanak és éjjelente is hangoskodnak, a helyi lakosok szerint egész egyszerűen elviselhetetlen körülmények között kénytelenek élni. Olyan is előfordult, hogy a környékbeliekre támadtak: üvegdarabokkal és vasrudakkal dobálták meg őket és hiába érkezett ki a rendőrség, tartósan nem sikerül helyreállítani a közbiztonságot.

A belga vezetés is tud a problémáról, Brüsszel fővárosi régió kormányának miniszterelnöke, Rudi Vervoort a minap a parlament előtt tartott beszédében kiemelte, hogy az épületben tartózkodó bevándorlók egy fő kivételével nemzetközi védelmet kérelmező személyek, akiknek az azonosítása jelenleg is folyamatban van. A politikus elmondása alapján csak az azonosítást követően döntenek a hatóságok a sorsukról. Rudi Vervoort kihangsúlyozta, hogy a szóban forgó migránsok elhelyezése érdekében készek együttműködni a Fedasil elnevezésű, menedékkérők befogadásával foglalkozó belga szövetségi ügynökséggel. A politikus hozzátette, hogy elsősorban olyan szállásra van szükségük a bevándorlóknak, amely megfelel az egészségügyi követelményeknek és elegendő ideig rendelkezésre áll.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

belgium, danger, doctors amazed, migrants, serious illnesses