Évtizedek óta nem látott szárazság sújtja Németországot

Évtizedek óta nem látott szárazság sújtja Németországot

Észak-Bajorországban az elmúlt 62 évben nem volt olyan kevés csapadék, mint az elmúlt hetekben, emiatt nemcsak a tavak és folyók kezdtek el kiszáradni, hanem az erdők élővilága is komoly veszélybe került. A extrém aszály és szárazság egész Németországot sújtja.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 13. 12:01

Bajorország legtöbb területén már két hete nem esett az eső. „Ilyesmit a televízióan lát az ember az afrikai Száhel-övezetben. Itt, Frankföldön ez az állapot már egyáltalán nem normális” – jelentette ki a bajor közszolgálati médiának egy erdész, aki több mint húszezer négyzetkilométernyi erdő miatt aggódik.

Április óta négyzetméterenként mindössze 110 liter vízből gazdálkodik az oesdorfi erdő élővilága, a szakember szerint kétszer ennyi lenne a normális mennyiség, ami miatt könnyen kitörhet egy nagyobb erdőtűz.

Az idei szárazság miatt a tűzoltóknak is komoly gondot okoz, hogy elegendő vizet szerezzenek a tüzek eloltásához. A forchheimi önkéntes tűzoltók például a környékbeli gazdáktól kértek segítséget, így vészhelyzetben a gazdák tartalékait kénytelenek használni – igaz, ők sem bővelkednek.

Az aszály és a szárazság komoly problémát jelent ugyanis például a közép-frankföldi pásztorok számára. A rétek és legelők annyira kiszáradtak, hogy az állataik már egyáltalán nem találnak élelmet. Sok pásztor ezért már a téli vésztartalékhoz nyúlt, hogy etetni tudja a juhokat. A fiatalabb gazdák még soha nem láttak ehhez fogható szárazságot, az idősebbek pedig évtizedek óta nem tapasztaltak ekkora aszályt.

A németországi tavakat és folyókat is komolyan sújtja a történelmi aszály és szárazság,

a Boden-tó vízszintje már annyira alacsony, hogy rengeteg hajót el kellett vinni a kikötőkből. Napokon belül a személyszállító hajók is leállhatnak, mert túl veszélyes lesz a közlekedés. Ha a vízszint három méter alá csökken, előfordulhat, hogy a sekély víz miatt egyik vagy másik móló egyáltalán nem lesz megközelíthető – jelenleg 310 centiméteren áll a víz szintje.

Az alacsony vízállás a tó növény- és állatvilágára is hatással van – különösen a sekély parti zónákban. A tápanyagok ugyanis könnyebben lerakódnak az üledékben, emellett a víz is jelentősen felmelegedett, így megindult a tó algásodása.


A Rajnát sem kíméli az extrém időjárás:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jürgen Ilbarba Pons (@ponsjurgen) által megosztott bejegyzés

Az alábbi fotón pedig az Ahr-folyó látható, amelynek mérete most egy kisebb patakhoz hasonlít.

Az aszálynak a cukoripar résztvevői sem örülhetnek. A Südzucker vállalatnál már annak is örülnének, ha az idei cukorrépa termés az átlaghoz közelítene. Az ágazatot azonban nem csak a szélsőséges időjárás sújtja, hanem az energiaárak elszabadulása is. A cukorrépa feldolgozásához ugyanis rengeteg földgázra van szükség. Márpedig a cukor alapvető az élelmiszeriparban, ezért ha nem oldódik meg sürgősen az energiaárak kérdése, az az ellátásban is katasztrófához vezethet.

NAGYVILÁG

Címkék:

drought, germany, lakes, rivers