Ezrek akarják semmibe venni a kormány tervezetét

Több mint négyezer egészségügyi szakember tett arra ígéretet, hogy nem fognak betartani olyat rendelkezéseket, amelyek arra köteleznék őket, hogy jelentsék, ha illegális bevándorlókat kezelnek.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 23. 14:34

A svéd kormány és a Svéd Demokraták közötti megállapodás része egy javaslat, ami szerint a közalkalmazottak kötelesek lennének jelenteni az összes illegális bevándorlót, akikkel kapcsolatba kerülnek. Azonban a tervezet ellen fellázadtak az egészségügyi dolgozók: egy petíciót több mint négyezren írtak alá, amiben kikötötték, hogy nem hajlandóak betartani egy ilyen törvényt.

Jelenleg a Svédországban tartózkodó illegális bevándorlók számát százezerre becsülik, de a valós szám valószínűleg sokkal magasabb. A kormány és a Svéd Demokraták a svédországi tartózkodásra alkalmatlan személyek felkutatása, valamint a növekvő árnyéktársadalom és a burjánzó bűnözés elleni küzdelem érdekében tennék kötelezővé a migránsok jelentését.

A petíciót aláíró 4008 egészségügyi dolgozó és diák szerint a kormány és a Svéd Demokrata párt közötti megállapodás számos rasszista és közvetlenül antidemokratikus javaslatot tartalmaz.

„Az egészségügyi ágazat képviselőiként most elhatárolódunk a megállapodástól és annak tartalmától, emellett pedig figyelmeztetni kívánjuk a megállapodás résztvevőit, ugyanis az abban foglalt előírásoknak komoly hatása lesz mind a betegeinkre, mind a munkakörnyezetünkre

– írják. Az illegális bevándorlók jelentése az egészségügyi dolgozók szerint etikai feszültséget gerjesztene, ráadásul úgy vélik, hogy a megállapodás intézkedései növelnék a Svédországban élő bevándorlók amúgy is magas fokú kiszolgáltatottságát és stresszhelyzetét. Azt is világossá tették, hogy ha a javaslatot elfogadják, polgári engedetlenséget fognak tanúsítani.

NAGYVILÁG

Címkék:

doctors, migrants, sweden, sweden democrats