Fél évszázada nem látott infláció sújtja Belgiumot

Fél évszázada nem látott infláció sújtja Belgiumot

Belgiumban rohamos tempóban emelkednek az eneriaárak és egyre többe kerülnek az élelmiszerek és a szolgáltatások, ami történelmi mértékű inflációt eredményez, csaknem 50 éve nem tapasztaltak ilyen mértékű a pénzromlást.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. OKTÓBER 1. 07:00

Nehéz hónapot zárt a belga gazdaság, a legfrissebb adatok szerint ugyanis közel ötven éve nem volt ilyen mértékű a pénzromlás és a drágulás, mint 2022 szeptemberében. A Statbel belga statisztikai hivatal által közzétett statisztika azt mutatja, hogy az infláció az idei évben az augusztusban regisztrált 9,94 százalékról szeptemberben még tovább fokozódott, és jócskán túllépve a 10 százalékot, 11,27 százalékra nőtt. A hivatal kiemeli, hogy ilyen magas értéket legutóbb csaknem fél évszázada, 1975-ben tapasztaltak.

A kiugró adathoz nagy mértékben járul hozzá az energiaválság, az elszabadult gáz- és villanyár ugyanis az elmúlt hónapok során 60,54 százalékkal nőtt. Ez jelentős emelkedés a júliusban mért 49,11 és az augusztusi 49,81 százalékos adatokhoz képest. Az energiainfláció összességében 5,39 százalékponttal járul hozzá a teljes inflációhoz, a drágulás csaknem fele tehát az elszabadult energiaárak következménye.

A jelentésből az is kiderül, hogy az energiaárak emelkedése 2021 ősze óta folyamatos, Belgiumban az áram jelenleg 81,3 százalékkal többe kerül, mint egy évvel ezelőtt. A földgáz esetében még nagyobb a drágulás, éves szinten 134,9 százalékkal emelkedett az ára. A fűtőolaj az elmúlt 12 hónap alatt 56,3 százalékkal drágult, az üzemanyagért pedig 16,8 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly ilyenkor.

A számadatokból kiderül, hogy a szolgáltatások is megdrágultak Belgiumban, 5,36 százalékról 5,38 százalékra emelkedett az árváltozás, és szintén nagy mértékű az élelmiszerárak drágulása is. Az alkoholos italokat is beleértve szeptemberben 10,40 százalékkal többet kellett fizetniük a belgáknak az augusztusi 9,71 százalékos drágulást követően. A jelentés szövege hangsúlyozza, hogy ezeknél a termékeknél tavaly novemberben mindössze 0,47 százalékos volt a drágulás. A statisztikai hivatal grafikonján jól látszik, hogy a legnagyobb mértékű áremelkedés az olajok és zsiradékok esetében következett be, ezeknél a termékeknél ugyanis csaknem 25 százalékos volt a drágulás, szemben a tavaly novemberi 3,6 százalékkal. A kenyér és a gabonafélék esetében az infláció 2022 szeptemberében 13,2 százalék volt, míg tavaly novemberben még csak 1,7 százalékos volt a drágulás. A húsáruk inflációja 10,3 százalékos volt, míg 2021 novemberében csupán 0,8 százalékos drágulást regisztráltak, az élelmiszeripari termékek összességében 2,03 százalékkal járultak hozzá az inflációhoz.

Jól látszik tehát a számadatokból, hogy Belgiumban egyre drágább az élet, a 2022 szeptemberében mért rekordmagas infláció fő okai a villamos energia, a földgáz, bizonyos élelmiszerek, a fűtőolaj, valamint a szolgáltatások drágulásának tudható be.

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

belgium, energy, food, inflation, rising prices, services