Felbolydult a francia politikai élet, lemondott Macron miniszterelnöke

Felbolydult a francia politikai élet, lemondott Macron miniszterelnöke

A baloldali koalíció a szétesés szélén áll, a Nupes tagjai nem akarnak a legnagyobb baloldali párt kötelékében maradni. Mindeközben a miniszterelnök benyújtotta lemondását, ám azt az államfő nem fogadta el.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 21. 17:41

Nincs egyetértés a Nupes francia baloldali koalíció háza táján, már a parlamenti választások másnapján kibuktak az ellentétek. Bár igen nagy számú, összesen 133 mandátumot sikerült megszerezniük, úgy tűnik, hogy a koalíció mégsem fog egyben maradni. A szövetséget összefogó Jean-Luc Mélenchon, az Engedetlen Franciaország nevű párt elnöke arra szólította fel a pártokat, hogy továbbra is maradjanak koalícióban egységes parlamenti frakciót alkotva, mivel így ők lennének a legnagyobb ellenzéke a kormánypártnak.

Erre hívta fel a figyelmet az Engedetlen Franciaország képviselője, Clémentine Autain is, aki azt írta a Twitteren, hogy a Nupes nevű koalíció egységes parlamenti csoportként való létrehozása erős üzenetet közvetítene és előkészítené a jövőt a szélsőjobb előretörésével szemben.

A zöld pártnak, a szocialistáknak és a kommunistáknak azonban ez nem nyerte el a tetszését.

A szocialista képviselők egyhangúan azon a véleményen vannak, hogy az egységes parlamenti csoportnak politikai szempontból nincs sok értelme és a kommunista párt is nagyon rossz ötletnek tartja Mélenchon javaslatát, szerintük nem lenne szerencsés eltüntetni a négy politikai párt nézetbeli különbségeit.

A szocialista parlamenti csoport vezetője, Valérie Rabault szintén azon a véleményen van, hogy hiba lenne a baloldali pártok egyetlen csoportba való tömörítése, Twitter-bejegyzése alapján ugyanis a baloldalt a sokszínűség jellemzi, melynek felszámolása hiba lenne.

A konfliktusról beszámoló BFMTV kiemeli, hogy Jean-Luc Mélenchon nem véletlenül ragaszkodik mindenáron a koalíció egyben tartásához. Ha ugyanis az felbomlik, akkor nem az Engedetlen Franciaország párt lenne a legerősebb parlamenti ellenzék, hanem a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés, tudniillik a jobboldali párt 89 képviselőt juttatott az országházba, szemben a baloldali Engedetlen Franciaország párt 72 mandátumával. A Nupes kötelékén belül a szocialisták 26, a kommunisták 12, a zöld párt pedig 23 parlamenti helyet szerzett a június 19-én tartott második fordulóban.

Mindeközben teljesen felbolydult Emmanuel Macron kormánya is, az alig pár hete kinevezett miniszterelnök, Élisabeth Borne ugyanis benyújtotta lemondását, ám azt az államfő nem fogadta el, írja a BFMTV az Élysée elnöki palota által közölt hírekre hivatkozva. Sajtóértesülések szerint Macron azért utasította vissza Borne lemondását, hogy a kormány továbbra is a feladataira koncentrálhasson és cselekedhessen. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a Borne-kormányban van három olyan magas rangú politikus is, akiknek nem sikerült bekerülni a parlamentbe, ezért Amélie de Montchalin ökológiai átmenetért és területi kohézióért felelős miniszternek, Brigitte Bourguignon egészségügyi miniszternek és Justine Benin tengerügyért felelős államtitkárnak is le kellene mondania posztjáról.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

coalition breaks up, elisabeth borne, emmanuel macron, france, nupes, PM resigns