Fellendülhet az embercsempészet és az illegális migráció Németországban

Fellendülhet az embercsempészet és az illegális migráció Németországban

A bajor belügyminiszter szerint amit a kormány javasol, az még nagyobb ösztönző lehet a Németországba irányuló illegális migránsok számára. Az ellenzéki pártok pedig úgy vélik, hogy a kabinet honosítási és migrációs politikája az egész szociális rendszert megrázza. A rendőrszakszervezet vezetője is erősen tiltakozik.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 24. 16:26

Komoly vita folyik a német belpolitikában azóta, hogy a kormány bejelentette: fel kívánja gyorsítani és megszeretné könnyíteni a bevándorlók honosítását. A mostani javaslatot még idén szeretné előterjeszteni az Olaf Scholz kancellár vezette kabinet, ami első körben rögtön 100 ezer bevándorlónak biztosíthat német állampolgárságot. Erről a V4NA a napokban számolt be.

Az ellenzéki pártok és a tartományi vezetők egy része erősen tiltakozik a kormány ötlete ellen. A kormánykoalíció „rossz úton jár a multikulti politikájával” – jelentette ki Andrea Lindholz a CDU/CSU pártszövetség frakcióvezető-helyettese, aki arra figyelmeztetett, hogy a tervezett törvény még rosszabbá tenné a helyzetet, mint amilyen jelenleg. Úgy véli, hogy az egyre lazább bevándorlási szabályok csak fokozzák az emberekre leselkedő veszélyt, ezért „ehelyett határozott, világos iránytűvel rendelkező integrációs politikára van szükség”.

Ezzel egyetért Joachim Herrmann (CSU) bajor belügyminiszter is, aki szintén nemtetszését fejezte ki a kormány terveit illetően. A bajor tárcavezető úgy gondolja, hogy

a kormány törekvései még tovább ösztönzik az illegális migrációt, pedig Németország már most is az illegális migránsok egyik fő célpontja.

De Rainer Wendt, a rendőrszakszervezet vezetője is attól tart, hogy a kormány tervei „új migrációs mozgásokhoz” vezetnek. „Különösen az embercsempész bandák éreznék meg a lehetőség szagát, amelyek üzleti modellje a Németországba irányuló illegális migráción alapul” – fogalmazott a szakszervezeti vezető, majd megjegyezte hogy

„a menedékjogot gyakorlatilag aláássák, ha egyáltalán nem számít, hogy valaki valóban politikai üldözött, vagy csak ürügyként használja ezt az országba való beutazáshoz”.

Az AfD nevű ellenzéki párt sem ért egyet Olaf Scholz és kormánya törekvéseivel. Mariana Harder-Kühnel helyettes szóvivő szerint a szövetségi kormány a migrációs politikájával tovább súlyosbítja a már egyébként is fennálló problémákat. Az egekbe szökő bűncselekmények száma mellett a szociális ellátási rendszer is még nagyobb veszélybe kerülne.

„Akik egyre több kedvezményezettet vesznek fel nemcsak a nyugdíjalapba, hanem például a kötelező egészségbiztosítási alapba is, és egy fillért sem fizetnek be, azok szándékosan szétverik egy egész állam szociális hálóját, különösen az ismert tények és számok tükrében”

– jelentette ki Harder-Kühnel arra utalva, hogy a szociális rendszer óriási bajba kerülhet a jövő évtől, hiszen az infláció miatt várhatóan drasztikus járuléknövekedés várható. A közeljövőben akár össze is omlhat a rendszer, ha tovább folytatódik a trend, amelyben egyre több ember között kell szétosztani az egyre kevesebb befizetést.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

coordination of migration, germany, law