Féltik az életüket a franciák

Egy felmérés szerint Franciaországban az emberek 67 százaléka aggódik a mindennapokban a saját biztonsága miatt, emellett pedig a megkérdezettek többsége azt gondolja, hogy az elmúlt években romlott az országuk biztonsági helyzete.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 6. 09:22

Az Elabe Intézet által közzétett felméréséből kiderült, hogy a franciák 67 százaléka azt állítja, hogy gyakran aggódik saját biztonsága miatt, 68 százalékuk szerint pedig romlott a biztonsági helyzet az országban. Kevés francia gondolja úgy, hogy Emmanuel Macron elnök kormánya alatt javul a biztonsági helyzet, mindössze négy százalékuk vélekedik így, míg 28 százalékuk szerint nem történt változás.

A felmérésben résztvevők 15 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt két évben támadás, lopás vagy betörés áldozata lett, 29 százalék pedig azt, hogy van olyan hozzátartozója, aki áldozata volt ilyen esetnek.

Marine Le Pen és Eric Zemmour támogatói arról számoltak be, hogy leggyakrabban a saját biztonságuk miatt aggódtak, de még Macron elnök saját támogatóinak 75 százaléka is azt mondta, hogy gyakran voltak ugyanilyen aggodalmak.

A bizonytalanság és a bűnözés az elmúlt években komoly problémává vált Franciaországban, egyesek pedig azt jósolják, hogy az országot a polgárháború veszélye fenyegeti. Pierre de Villiers francia tábornok, a francia fegyveres erők korábbi vezérkari főnöke, aki korábban kijelentette, hogy a növekvő városi erőszak és az iszlamista radikálisok polgárháborúba sodorják az országot.

Xavier Bertrand, a Hauts-de-France régió tanácsának jelenlegi elnöke tavaly hasonlóan vélekedett. „Ma már valóban fennáll a polgárháború veszélye. A köztársasági elnöknek mindent meg kell tennie ennek elkerülése érdekében, és ehhez mindenekelőtt az kell, hogy megszüntessék a bűncselekmények azon kategóriáját, amelyet ma nem büntetnek” – mondta a férfi.

NAGYVILÁG

Címkék:

france, migration, polls, safety