Féltik az előjogaikat a transznemű LMBTQ aktivisták

Féltik az előjogaikat a transznemű LMBTQ aktivisták

Miután Elon Musk bejelentette, hogy megvásárolja a Twittert, több transznemű személy is elkezdett aggódni, hogy elveszítik az előjogaikat a közösségi oldalon, nem zaklathatják majd a transzfóbnak kikiáltott személyeket és nem listázhatják őket.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 4. 10:45

Az LMBTQ mozgalom szereplői attól tartanak, hogy a Twitteren zaklatni fogják őket, ha Elon Musk magánkézbe adja adja a céget. Néhány transznemű arról panaszkodott, hogy a Twitter segített nekik a kapcsolatteremtésben és a közösségépítésben, de félnek attól, hogy mi történhet, ha Musk magánkézbe veszi a vállalatot. A napokban a milliárdos bővebben beszélt a Twitteren végrehajtandó lehetséges változtatásokról. Elmondta, hogy több tartalmat engedne moderálatlanul a szólásszabadság javára, ezért első hallásra érthetetlen az LMBTQ mozgalom aggodalma.

Alejandra Caraballo, a Harvard Law School Cyberlaw Clinic oktatója és a transzneműek jogainak szószólója elmondta, hogy attól tart, hogy ha Musk magánkézbe adja a céget, akkor nem kell majd senkinek sem felelnie azért, ami a Twitteren megjelenik.

„Nem tudom, hogy túl apokaliptikusan vagy túlzóan hangzik-e de tényleg úgy gondolom, hogy ez veszélyt jelent a demokráciára”

– mondta. Brynn Tannehill transznemű nő konkrétabban fejezte ki, hogy miért tartják problémásnak a liberálisok a Twitter eladását.

Attól tart ugyanis, hogy a közösségi platform ugyanarra a sorsra jut, mint a Gab és a Parler, amelyek népszerűek a konzervatívok körében.

Arról már a V4NA is beszámolt, hogy az LMBTQ emberek mellett a demokraták is pánikrohamot kaptak az üzlet kapcsán. A demokrata törvényhozók annyira félnek, hogy az emberek újra szabadon elmondhatják a véleményüket, hogy meghallgatásokat kérnek Musk közösségi médiavállalattal kapcsolatos terveiről. Szerintük fontos, hogy a szenátorok megismerjék a moderálás irányát és a lehetséges cenzúrapolitikát, amelyet Musk az új cégével kapcsolatban elképzel.

“Ez egy olyan technológia, amely központi szerepet játszik a demokrácia és a gazdaságunk szempontjából, és fontos, hogy az amerikai nép képviselői hallják, hogy az új tulajdonosok mire kívánják használni ezt a technológiát”

-magyarázta Ed Markey demokrata szenátor, hogy szerintük miért van szükség Elon Musk beszámolójára.

Eközben a republikánusok nyugodt tekintetekkel figyelik az eseményeket. Ted Cruz texasi szenátor szerint Musk tulajdonlása “évtizedek óta a legnagyobb fejlemény lesz a szólásszabadság szempontjából”.

“Megvan az oka annak, hogy a Big Tech liberálisok el akarják hallgattatni a konzervatívokat. Tudják, hogy a szabadság és a szabad vállalkozás győz!”

-jelentette ki republikánus szenátor.

NAGYVILÁG

Címkék:

elon musk, lmbtq, trans, twitter