Férfiakat kirekesztő workshopot szervezett a nagyváros egyeteme

Férfiakat kirekesztő workshopot szervezett a nagyváros egyeteme

Csak női résztvevőket vár az egyik egyetem bemutató foglalkozásukra. Az egyik diákszakszervezet szerint a lépés kirekesztő és egyértelműen ideológiai alapú. Nem ez volt az első diszkriminatív eset a francia felsőfokú oktatásban.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 23. 10:15

Kirekesztő, kizárólag nők számára megrendezett műhelyfoglalkozásokat szervez az Université Rennes 2 elnevezésű egyetem. Erre az Uni diákszakszervezet hívta fel a figyelmet a Twitteren, közzétéve az egyetem hirdetését, melyben kihangsúlyozzák, hogy az Abelton live nevű zenei szoftver működését bemutató foglalkozásra csak női résztvevőket várnak.

Az egyetem vezetése által kiküldött emailből kiderül, hogy az idei tanév első szemeszterében összesen három foglalkozást szerveznek. Ezek ingyenesek a hallgatók, valamint az egyetem személyzetének tagjai is jelentkezhetnek rá, ám a három program közül a fent említett zenei workshopra kizárólag nőket várnak. Az Uni szakszervezet elítéli az egyetem diszkriminatív magatartását, melyet egyértelműen szélsőbaloldali feminizmusnak tart.

A Valeurs actuelles cikkéből kiderül, hogy az Uni arra is felhívja a figyelmet, hogy felháborítónak tartja, hogy az egyetem finanszírozza a fent említett foglalkozást, ami azt jelenti, hogy az év elején befizetett pénzbeli hozzájárulással tulajdonképpen az összes hallgató pénzén rendezik meg a műhelyfoglalkozást, ám a férfiakat kizárják onnan. A diákszövetség kihangsúlyozza, hogy határozottan ellenzi az egyetem kezdeményezését, mellyel megosztja a tanulókat és felszólította az Université Rennes 2 vezetését, továbbá Sylvie Retailleau felsőoktatási minisztert, hogy reagáljanak a történtekre és tiltsák be a kirekesztő foglalkozást.

Nem ez az első diszkriminatív eset a francia felsőoktatásban. 2021 márciusában nagy port kavart, hogy az Unef baloldali francia diákszervezet kifejezetten kirekesztően viselkedett a fehér hallgatókkal szemben. Amint arról hírügynökségünk is beszámolt, a szervezet abból a célból rendezett gyűléseket, hogy tömörítse és segítse azokat az embereket, akik valamilyen formában rasszizmus, illetve kirekesztés áldozataivá váltak, ám épp ők viselkedtek kirekesztő módon, amikor a fent említett összejövetelekre nem engedték be a fehér hallgatókat. Az Unef elnöke, Mélanie Luce egy interjúban a riporter kérdésére beismerte, hogy valóban történt diszkrimináció a részükről.

A mostani ügyre egyelőre sem az Université Rennes 2 egyetem vezetése, sem a miniszter nem reagált. Az ugyanakkor érdekesség, hogy az említett egyetem épp most küldött egy résztvevőt a Bretagne régióban tartandó nők és férfiak közötti egyenlőség tanácsának ülésére, hogy képviselje az Université Rennes 2 részéről az egyenjogúság küldetését.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

discrimination, feminism, france, rennes, university