Fiatal migránsok támadtak tűzoltókra Párizsban

Fiatal migránsok támadtak tűzoltókra Párizsban

A tűzoltók egy megsérült fiatalhoz mentek segíteni a külföldieknek fenntartott otthonba, ahol a lakók rájuk támadtak. Három tűzoltó megsérült és a járműben is kár keletkezett.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 15. 15:59

Tűzoltókra támadtak Párizs 12. kerületében egy fiatal külföldiek számára fenntartott otthonban, ahova azért riasztották őket, hogy segítsenek az otthon egyik lakóján, aki korábban könnyebben megsérült. A mentés közben azonban az otthon lakói – akik egytől egyig fiatal migránsok – rátámadtak a tűzoltókra, villákkal, ollókkal és tűzoltó készülékkel estek nekik.

A Le Figaro értesülései szerint a támadók még a rendőrök kiérkezése előtt elmenekültek a helyszínről, az összetűzésben három tűzoltó megsérült és a járművükben is kár keletkezett. Az otthonban dolgozó egyik nevelő is feljelentést tett, őt egy késsel halálosan megfenyegették a migránsok, amikor segíteni akart a tűzoltóknak.

A francia tűzoltók a végsőkig kimerültek az utóbbi időben, az országot sújtó, több ezer hektáron pusztító erdőtüzeket épphogy sikerült megfékezni. A francia tűzoltók vezetői a Le Journal du Dimanche nevű hetilapban tettek közzé egy nyílt levelet, melyben arra kérik a kormányt, hogy a 2023-as pénzügyi törvényjavaslatban biztosítsanak több anyagi és emberi erőforrást a számukra. A levelet a Franciaországi Tűzoltók Országos Szövetségének (FNSPF), a Tűzoltó- és Mentőszolgálatok Országos Konferenciájának (CNSIS) elnöke írta alá és arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenképp szükséges a rendelkezésre álló eszközök növelése, példaként említik, hogy az utóbbi időben Gironde és Landes megyékben tomboló tűzvész megfékezéséhez európai összefogásra és külföldi segítségre volt szükség.

A tűzoltók kihangsúlyozzák, hogy a klímaváltozással egyidőben megsokszorozódott a feladatuk és egyszerűen már szinte képtelenség a rendelkezésre álló emberi és anyagi erőforrásokból kijönni.

A nyílt levél kiemeli azt is, hogy közel két hónapja tartó folyamatos küzdelem után a tűzoltók és a polgári biztonsági erők is az összeomlás szélén állnak és mivel az éghajlatváltozás előreláthatóan hosszútávú lesz, a rendelkezésre álló eszközöket mindenképp növelni kell. A tűzoltószövetségek elnökei arra is kitérnek, hogy a francia tűzoltó-és mentőszolgálatok (SDIS) finanszírozásának egyik fő eleme a biztosítási különadóból származó bevétel egy része, ezért arra kérik az államot, hogy gondolja újra a különadó elosztási kulcsát.

A témáról szintén beszámoló Le Parisien értesülései szerint Emmanuel Macron államfő ígéretet tett arra, hogy a parlamenti nyári szünet után összehívja a tűzoltók képviselőit, hogy megbeszéljék a megelőzés és a tűzvész elleni küzdelem menetét.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

climate change, exhausted, firefighters, france, no money, no personnel