Folytatódik a koszovói dráma. Előrehozott választások lesznek Szerbiában?

Folytatódik a koszovói dráma. Előrehozott választások lesznek Szerbiában?

Belgrád után most már Pristina is elfogadja, hogy az Európai Unió javaslata alapján tárgyaljanak a két fél viszonyának rendezéséről. Szerbiában eközben úgy tűnik megingott a kormánykoalíció. 2022 után idén szeptemberben újra parlamenti választások lehetnek az országban. A szerb sajtó szerint Aleksandar Vucic lemondhat az államfői posztról, és miniszterelnöknek jelöltetheti magát.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 7. 12:49

Koszovó is elfogadja az európai rendezési tervet

Pristina elfogadja az európai megoldási javaslatot a koszovói-szerb viszony rendezésére. Ezt írta a Twitteren Albin Kurti miniszterelnök, miután találkozott Miroslav Lajcakkal, az EU megbízott képviselőjével. Az albán politikus szerint a dokumentum egy jó alap a további tárgyalásokhoz.

„Elfogadjuk az EU javaslatát a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálására, mert az jó alapot ad a további megbeszélésekhez. A dokumentumot szilárd platformnak tekintjük a továbblépéshez” – írta Kurti.

A miniszterelnöktől harcosabb hangot ütött meg az ország elnöke. Vjosa Osmani koszovói köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy külön veszélyt jelent, ha valakinek olyan szomszédja van, mint Szerbia. Osmani egyben mindenkit megnyugtatott, hogy a NATO és az ország saját hadereje megóvja Koszovót.

Baráti és nyitott megbeszélés

Miroslav Lajcak hétfőn nem csak Pristinában, hanem Belgrádban is tárgyalt.

A késő esti órákban a szerb államfővel találkozott az uniós diplomata. A megbeszéléseket követően nem adtak sajtónyilatkozatot, Aleksandar Vucic mindössze annyit közölt az Instagramon, hogy baráti és nyitott párbeszédet folytatott Miroslav Lajcakkal.

A köztársasági elnök már korábban közölte, hogy Belgrád számára elfogadható, hogy az EU terve alapján tárgyaljanak a felek a koszovói probléma megoldásáról. Ezt azután jelentette be, hogy – saját elmondása szerint – a nyugati politikusok többször is fenyegetően nyilatkoztak Szerbia kapcsán. Mint arról a V4NA már korábban is beszámolt, ezek között van az is, hogy vízumkötelezettséget vezethet be Brüsszel a szerbekkel szemben, és Szerbia nem számolhat több külföldi befektetővel, sőt, a meglévők is kivonulhatnak.

Miniszterelnök: Európa nagy része már közvetetten háborúzik

A Belgrád-Pristina párbeszéd és a koszovói helyzet rendezése úgy tűnik sürgőssé vált a nyugati hatalmaknak. Nem akarnak újabb válságot Európában az ukrajnai háború mellett. Ana Brnabic szerb kormányfő a közmédiának nyilatkozva hangsúlyozta: egyre nő a nyomásgyakorlás. Az elmúlt héten a parlamentben vitáztak a koszovói kérdésről, most pedig ismét Belgrádban járt Brüsszel képviselője.

A nemzetközi nyomásgyakorlás miatt nemzeti egységre lenne szükség Szerbiában – húzta alá a kormányfő. Erre pedig egyre kisebb az esély. A múlt héten maratoni ülésen vitáztak a képviselők a Belgrád és Pristina közti párbeszédről. A parlamentben volt Aleksandar Vucic államfő is, aki ugyan nem ismertette az európai javaslat részleteit, de azt mondta, a legfontosabbnak a körülményeket, a pillanatot, a jelen politikai környezetét nevezte. Ennek megértése fontosabb a javaslatnál is – fogalmazott Vucic. Mint magyarázta, a harmadik világháború küszöbén állunk, a konfliktus egyre nehezebb és szélesebb lesz. A kicsi országok ilyenkor nehezen jutnak levegőhöz.

A következő hónapok feladatait Aleksandar Vucic több pontban összegezte. Az első, hogy Szerbia minden módon és minden áron megőrzi a békét és stabilitást, nem enged a provokációnak. A második, hogy kitart a Szerb Községek Közösségének megalakítása mellett, amely jogi és fizikai keretet kell, hogy jelentsen a Koszovóban élő népnek és szervezeteiknek. Fontos feladat még egyebek mellett a biztonság megteremtése az ottani szerb közösség számára, hogy ne kelljen félniük, ha iskolába küldik szerb nevű gyermeküket, és szintén lényeges pont a jobb életkörülmények biztosítása számukra.
Vucic ugyanakkor életbevágóan fontos érdekként emelte ki Szerbia európai úton való megmaradását. Az európai út befektetéseket, pénzt, fizetéseket és nyugdíjakat jelent, energetikai, élelmiszer-ellátási és egészségügyi fejlődést, mely a jelen időkben nélkülözhetetlen Szerbia számára. Vucic azt is megerősítette, hogy Szerbia megtartja katonai függetlenségét. Az ellenzék egy része élesen kritizálta a hatalmi többséget, s az európai javaslat egyértelmű elutasítását követelte.

Szeptemberben ismét választások lesznek Szerbiában?

Pár nappal az ülés végeztével azonban úgy tűnik nincs meg az a nemzeti egység, amelynek fontosságát a köztársasági elnök és a kormányfő is hangsúlyozta. Sőt, még a kormánykoalíció pártjai között is súrlódások vannak. A szerb sajtó már arról cikkezik, hogy rendkívüli választásokat tarthatnak Szerbiában szeptemberben, ahol a haladók miniszterelnök-jelöltje Aleksandar Vucic lehet. A szerb elnök állítólag azért szánta el magát erre a lépésre, mert szerinte a koalíciós partnerei nem állnak mellette a koszovói kérdés kapcsán.

A Szerb Haladó Párt legnagyobb koalíciós társa a Szerbiai Szocialista Párt. Az SZSZP elnöke nem sokkal azután, hogy a lehetséges választásokról szóló hírek megjelentek sietve közölte, pártja szilárdan támogatja Aleksandar Vucic Koszovó-politikáját. Ivica Dacic, aki egyben az ország külügyminisztere is hozzátette: ez már 11 éve a közös politikájuk.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

eu, kosovo, kurti, lajcak, serbia, vucic