Forrnak az indulatok a kormány migrációs politikája miatt

Forrnak az indulatok a kormány migrációs politikája miatt

Az ellenzéki jobboldali politikusok élesen bírálták a kormányt, amiért – állításuk szerint – nem tanult a 2015-ös migrációs válságból és továbbra is hagyja, hogy ellenőrizetlenül áramoljanak az országba az illegális bevándorlók, akik később szociális segélyt is kapnak.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 16. 11:04

Egyre nagyobb problémát jelent Ausztriában, hogy a politikai döntéshozók képtelenek kezelni az utóbbi időben felfokozódó illegális migrációt. Mindenki a másikra mutogat: a szövetségi kormány a szövetségi államokra hárítja a felelősséget, a szövetségi államok egyes vezetői pedig az Európai Unióra akarják hárítani a problémát, amely viszont csúfos kudarcot vallott, és 2015 óta semmit sem tanult. Legalábbis így véli az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely ismét éles kritikát fogalmazott meg a kudarcos migrációs politika kapcsán.

„Tömeges zavargások, nemi erőszakok, nagyszabású rendőri akciók a túlzsúfolt negyedekben – ez a káosz kizárólag a zöld-baloldali kormánykoalíció belügyminisztereinek a felelőssége. Karl Nehammer és Gerhard Karner ismét az illegális bevándorlók egyik elsőszámú célpontjává tették Ausztriát, és ezért mindkettőjüknek politikai felelősséget kell vállalni. Az egyetlen jó dolog, amit még tehetnek az országért, hogy gyorsan új választásokat kezdeményeznek”

jelentette ki Hannes Amesbauer, az FPÖ politikusa. De Herbert Kickl pártelnök sem hagyta szó nélkül a hónapok óta tartó tétlenséget.

„Az, hogy a zöldek szociális ügyekért felelős minisztere, Johannes Rauch az illegális bevándorlók pártjára áll, és még több bevándorlást tart szükségesnek, a valóság teljes eltorzítása és saját népe elárulása. Hazánknak nincs szüksége bevándorlókra a szociális rendszerünkben, épp ellenkezőleg. Mindez a saját népünk kárára történik, akiknek az adójukból kell fizetniük az ellátást és akiknek a biztonsága veszélybe kerül ennek következtében”

– magyarázta a jobboldali pártelnök, aki szerint különösen szociális miniszterként Rauch nagyon jól tudja, hogy már rég nem egy „áthidaló segélyt” kapnak a migránsok, hanem állandó jövedelemet, amely mágnesként vonzza a bevándorlókat a világ minden tájáról.

„Egy médiajelentés szerint a 2015 óta Ausztriában élő menedékkérők mintegy 63 százalékának 2019-ben még nem volt munkája. A munkanélküliek 26 százaléka nem állampolgár. Ezek azok a kemény tények, amelyeknek meg kell kongatniuk a vészharangot minden felelős politikus fejében, akit érdekel hazánk jövője”

– mondta Kickl és megjegyezte hogy Karl Nehammer kancellár csak a kormányon maradás miatt hódol be a zöldpárti őrületnek. Michael Schnedlitz pedig arról beszélt a minap, hogy a dublini egyezmény már régóta nem érdekli Gerhard Karner belügyminisztert, ahogyan a polgárok biztonsága sem.

„Ez az ÖVP a második köztársaság legnagyobb biztonsági kockázatának bizonyul. Elárasztja hazánkat illegális bevándorlókkal, részt vesz egy gazdasági háborúban, a legnagyobb inflációs hullám idején euró milliárdokkal finanszírozza a zöldek klímavédelmi fantáziáit, és nyafogva süllyed a korrupció és hiúság mocsarába. Kormányra van szükségünk Ausztria és polgárai számára – sürgősen új választásokra van szükség”

– követelte Schnedlitz. A Belügyminisztérium menekültügyi statisztikái szerint egyébként 2022 januárja és szeptembere között 71 885 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában. A minisztérium még mindig visszatartja az októberi adatokat. De a Burgenlandba irányuló töretlen beáramlás alapján a 90 000-es határt valószínűleg már most átlépték. Az év végére pedig egyértelműen megdől a korábbi rekord, a 2015-ös 89 089 menedékkérelem.

Az is beszédes adat, hogy 2021-ben évente átlagosan mintegy kétszázezer ember részesült szociális segélyben. Ebből mintegy kilencvenezer osztrák és több mint kilencvenkétezer harmadik országbeli állampolgár, akik közül hetvenhatezer menedékkérő volt.

NAGYVILÁG

Címkék:

austria, fpö, illegal migrants