Franciaország tengerentúli területe a polgárháború küszöbén áll – videó

Franciaország tengerentúli területe a polgárháború küszöbén áll – videó

Franciaország legszegényebb megyéjében az elmúlt napokban folyamatosak voltak a rivális bandák közti összecsapások, egy ember életét vesztette. A szigeten egyre nagyobb méreteket ölt a bűnözés és egyre rosszabb a közbiztonság, egy helyi képviselő szerint a bűnözés hátterében egyértelműen a bevándorlás áll, ezért a politikus felszólította a francia kormányt, hogy állítsa vissza a szigeten a jogállamiságot.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 29. 13:51

Az utóbbi időben döbbenetes módon megromlott a közbiztonság és meredeken megnőtt a bűnözés Franciaország legszegényebb megyéjében, a tengerentúli Mayotte szigetén. November 12-én egy 20 éves fiatalembert bozótvágóval halálra kaszaboltak, az eset után elszabadultak az indulatok és összecsapások hulláma kezdődött, egymást érik a rivális bandaháborúk, melynek főszereplői két egymással szemben álló kerületből származnak.

Sajtóértesülések szerint egyre fiatalabbak a bandatagok is, nem ritka, hogy tíz éves gyerekek is részt vesznek az összecsapásokban, őket sok esetben a saját családjuk látja el fegyverrel, kövekkel megtöltött zsákokkal és bozótvágóval, derül ki a Le Figaro cikkéből.

A Le Dauphiné Libéré francia helyi lap rendőrségi forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy több durva támadás is történt az utóbbi időben, súlyos sérüléssel járó késelés is történt, de iskolabuszokra is rátámadtak a zavargók. Épp egy iskolabuszban történt, hogy november 15-én egy machetével felfegyverzett egyén levágta áldozata kezét.

A történtekre reagált Estelle Youssouffa helyi képviselő, aki úgy véli, hogy a sziget a polgárháború szélén áll. A politikus a France 2 Telematin nevű műsorában hangsúlyozta, hogy a helyzet odáig fajult, hogy bozótvágóval támadnak a gyermekekre az iskolabuszon, majd megkérdezte, hogy vajon mi kell még ahhoz, hogy a francia állam végre reagáljon? A politikus szerint az, amikor a helyi képviselők már katonai szükségállapotról beszélnek a szigeten, az már nagyon komoly dolog, ezért hosszútávú megoldást sürgetnek a helyzet rendezése érdekében.

Estelle Youssouffa úgy véli, hogy Mayotte a polgárháború küszöbén áll. A képviselő a szigeten megnőtt bűnözését és a közbiztonság romlásáért egyértelműen a bevándorlás tehető felelőssé, a szomszédos Comore-szigetekről ugyanis immár közel két évtizede tömegével érkeznek az illegális bevándorlók, akiket vonz a szigeten elérhető ingyenes egészségügyi ellátás és oktatás lehetősége. A politikus szerint a sziget valóságos demográfiai bombával áll szemben, a helyzet rendezéséhez pedig nem elegendőek az ígéretek, ezért felszólította a francia kormányt, hogy állítsa vissza Mayotte-on a jogállamiságot.

A szigetet több száz fős, fiatalokból álló hordák tartják rettegésben, akik abból tartják el magukat, hogy fosztogatnak, ám nem ez az egyetlen probléma. A lap kiemeli, hogy a helyiek szerint az erőszakos cselekedetekért a szigeten élőket sújtó mélyszegénység és létbizonytalanság tehető felelőssé, ezek a körülmények szítják a sziget lakosságának 50 százalékát kitevő kiskorúak közötti erőszakot.

Az INSEE francia statisztikai hivatal adatai szerint valóban elképesztő a szegénység a szigeten, a lakosság átlagos életszínvonala hétszer alacsonyabb, mint az országos szint. A jelentés szerint a migrációs hullámok következtében a lakosság nagy része nagyon kevés erőforrással rendelkezik, 77 százalék az országos szegénységi küszöb alatt él, ez ötször több, mint a Franciaország európai részére vonatkozó adat. Az INSEE statisztikái szerint messze Mayotte a legszegényebb francia megye, ahol 2018-ban a lakosság felének életszínvonala évi 3140 euró alatt volt.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, high crime rate, illegal immigration, insecurity, mayotte, riots